Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Повишаване на търговията на дребно с 0,3% през януари

Снимка: БГНЕС

През януари 2024 г. има увеличаване на оборота по съпоставими цени при търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, с 0,3% спрямо предходния месец, когато продажбите на дребно се свиха с 0,7%, показват предварително сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.

Спрямо година по-рано (януари 2023 г.) календарно изгладените данни показват, че търговският оборот в началото на настоящата година остава почти на същото ниво (понижение с 0,1%) и след повишение с 0,7% през декември 2023 г. Това е първото, макар и слабо понижение на търговията на дребно на годишна база от април 2023 г.

НСИ отчита нарастване през януари на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки  (без автомобилни горива и смазочни материали) с 2,2% и при търговията на дребно на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 0,2 на сто спрямо предходния месец. В същото време е регистрирано понижение с 5,3% при търговият с автомобилните горива и смазочните материали.

Отчетен е съществен ръст при търговията с разнообразни нехранителни стоки - с цели 21,0%, докато търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия бележи намаление с 3,2 на сто.

Спрямо година по-рано, при търговията на хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение с 6,3%, докато при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, има намаление с 0,5 на сто.

Значителен спад със 17,8% на годишна база има при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, докато има нарастване с 9,5% на оборота при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, при търговията с разнообразни стоки има повишение с 6,6%, и при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 5,6%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна