Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократи от Конгреса на САЩ проучват SpaceX за предполагаемото използване на Starlink от Русия

Снимка: Ройтерс

Демократите от Камарата на представителите на САЩ започнаха разследване на SpaceX на милиардера Илън Мъск, проверявайки дали компанията е приложила адекватни предпазни мерки за предотвратяване на предполагаемото неоторизирано придобиване от Русия на терминали Starlink, съобщи в четвъртък "Вашингтон пост" (The Washington Post), цитирайки писмо, изготвено от представителите на Демократическата партия Робърт Гарсия (от Калифорния ) и Джейми Раскин (от Мериленд).

Двамата законодатели са изпратили писмото в сряда вечерта, изисквайки компанията да докладва за оплаквания относно потенциални незаконни придобивания на терминали Starlink, включително в окупираните от Русия региони на Украйна. Законодателите казаха, че са разтревожени от твърденията на служители на украинското разузнаване, че руските сили са разположили терминалите на компанията в Източна Украйна, потенциално попадайки в противоречие със санкциите на САЩ.

Те също така предупредиха президента на компанията SpaceX Гуин Шотуел, че предполагаемото използване на Starlink от Русия "представлява сериозна заплаха за сигурността на Украйна, живота на украинци и националната сигурност на САЩ".

"Загрижени сме, че вие може да нямате подходящи предпазни ограничения и политики“, посочват Раскин и Гарсия в писмо, цитирано от "Вашингтон пост".

Демократите от Камарата на представителите на САЩ Робърт Гарсия  и Джейми Раскин

Започналото разследване подчертава колко жизненоважна е била услугата Starlink за военните усилия на Украйна, осигурявайки гръбнака на нейните цифрови комуникации на бойното поле, откакто Русия нахлу в страната преди две години. SpaceX достави терминали Starlink на Украйна след молба от украински правителствени служители, като това стана в рамките на часове след началото на руската инвазия. Министерството на отбраната пък закупи 400 до 500 нови терминала за Украйна през юни 2023 г., се казва още в писмото.

Украински официални лица посочиха, че Starlink дава на войските съществено предимство, осигурявайки надеждна интернет връзка, която позволява на войниците да отговарят на групови текстови съобщения, да предават данни от дронове на вражеските сили и да координират артилерийски удари.

Американските законодатели се притесняват, че сега Starlink може да предостави подобно предимство на Русия, след като служители на украинското разузнаване заявиха в публикация в блог през февруари, че руските войски все повече използват сателитните комуникационни системи Starlink. Публикацията в блога цитира радиоприхванати разговори на войски, действащи в Източна Украйна. Андрий Юсов, представител на военното разузнаване на Украйна, каза пред местните медии, че използването на технологията от Русия става все "по-систематично", според публикацията. Същата седмица украинският генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви пред "Уолстрийт джърнъл", че Русия вече използва хиляди терминали Starlink в неговата страна.

Засега от SpaceX не отговориха на искането за коментар, посочва "Вашингтон пост".

Раскин и Гарсия, съответното от комисията за надзора и от подкомисията по национална сигурност в Камарата на представители, казаха, че това предполагаемо широко използване на системите Starlink повдига "допълнителни въпроси относно ефикасността на предпазните мерки на вашата компания и спазването на санкциите на САЩ и контрола върху износа".

Преди време Илон Мъск заяви, че съобщенията, че компанията SpaceX продава терминали Starlink на Русия, са "категорично неверни".

"Доколкото ни е известно, никакви Starlinks не са били продадени пряко или непряко на Русия", посочи Мъск в публикация в социалната платфомра "Х".

Американските законодатели обаче пишат, че са загрижени, че Русия може да разположи технологията извън своите граници. Украински официални лица предполагат, че руските сили са получили терминалите незаконно, заобикаляйки санкциите, като ги купуват чрез посредници в съседни страни, според писмото на двамата депутати от Камарата на представителите.

Законодателите също така питат SpaceX какви действия е предприела компанията, за да елиминира уязвимостите в сигурността, които Русия може да използва за незаконно придобиване на терминали Starlink, и попитаха как компанията работи с другите регулаторни органи на САЩ, за да предотврати незаконната търговия със сателитни терминали.

Те тепърва започват своето разследване, но планират да се свържат с Пентагона и други съответни агенции с юрисдикция.

"От ключово значение е Русия да бъде лишена от всякаква търговия, която дава сила на нейната армия", пишат още законодателите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени