Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 550 двойки от 36 държави със заявка за МТ по спортни танци "Bulgarian Open Championship"

Виолета Янева и Салваторе Тодаро
Снимка: Личен архив

Над 550 двойки от 36 държави ще участват на международния турнир по спортни танци "Bulgarian Open Championship", който ще се проведе в събота и неделя в хотел "Маринела" в София. Организатори на надпреварата са едни от най-известните лица на този спорт Добрина Паричкова, Виолета Янева и Салваторе Тодаро.

"За първи път преди 6-7 месеца се роди идеята да организираме толкова голямо състезание в София, което е под егидата на Световната федерация по спортни танци и носи точки за ранглистата. Ще бъде нещо изключително. Имаше доста проблеми, но успяхме да направим една отлична организация с помощта на много приятели и спонсори. Правим всичко това в полза на българските състезатели, а и на чуждестранните, за да усетят красотата на София. Идеята е следващата година да го повторим и да стане традиция", каза Паричкова на пресконференция.

В събота предстои национален турнир, за който са заявени 250 двойки, а в неделя е международния във всички категории латиноамерикански и стандартни танци, в които ще се включат над 300 дуета. Ще има представители на САЩ, Тайван, Хонконг, Южна Африка, Италия, Словения и други. 

България също ще има силни представители в лицето на Илия Добрев и Дария Посипай (стандарт), Борис Борисов и Емилия Джелебова (стандарт), Иван Дочев/Миша Пашева и Валери Койчев/Ивана Кирова (десет танца).

Големият проблем пред спортните танци в България, че има две федерации - едната с лиценз от Министерството на спорта, а другата - не. Виолета Янева е заместник-председател на БФ Спортни танци, която няма лиценз, т.е. може да организира международни турнири.


"Ние със Салваторе живеем в Италия, но правим всичко за нашите състезатели и искаме да показваме България. разделението е голям проблем, защото спира развитието на спортистите. Ние нямаме лиценз и не получаваме никакво финансиране от Министерството на спорта. В България всичко е много трудно и това да има две федерации е дори срамно. Ние спечелихме делото срещу Министерството на младежта и спорта пред Административния съд, но мина една година и все още няма решение", добави Янева.

На 11 март 20 треньори пък ще проведат тренировъчен лагер по спортни танци, на който са се записали над 110 състезатели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна