Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на индустриалното производство в Германия с 1% през януари

Индустриалното производство в Германия нарасна в началото на 2024 г. за пръв път от 9 месеца насам, при това по-силно от пазарните очаквания, което е първи предварителен сигнал за възможно съживяване на този важен за икономиката сектор, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство се повиши през януари с 1,0% спрямо декември 2023 г., когато отбеляза спад с 2,0%, докато прогнозите бяха за по-сдържано нарастване с 0,6 на сто.

Това представлява първо повишаване на производството от 9 месеца насам и първи знак за стабилизиране на водещата европейска икономика, която навлезе в рецесия през втората половина на отминалата година.

През януари беше отчетен особено силен подем в химическата индустрия (повишение с 4,7% на месечна база) и при хранително-вкусовата промишленост (с 5,9%). В същото време поддръжката и монтажа на машини скочиха с 11,1%, но автомобилната индустрия се сви със 7,6%.

Растеж отбеляза и производството на междинните промишлени стоки (с 4,4%), както и на потребителските стоки (с 4,0%), но при намаление на производството на капиталовите стоки (понижение с 2,1%) и на енергийното производство (с 3,7%).

В рамките на трите месеца до края на януари индустриалното производство се сви с 1,5% спрямо предходните три месеца.

Спрямо година по-рано обаче производството в Германия продължава да се свива, отбелязвайки спад през януари с 5,5% след понижение с 3,5% през декември 2023 г.

Вчера Destatis обаче представи доста слаби данни, според които индустриалните и промишлени поръчки са спаднали през януари с цели 11,3% спрямо предходния месец, когато нараснаха с 12%. Това предполага, че индустриалният сектор в Германия продължава да изпитва сериозни проблеми от слабите поръчки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна