Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Георгиева пред "Ройтерс": За мен ще е чест да бъде номинирана за втори мандат начело на МВФ

Снимка: Twitter /KGeorgieva

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в петък, че за нея ще бъде чест да изпълнява втори петгодишен мандат начело на водещия международен кредитор, като тя е получила уверения, че има силна подкрепа за нейната кандидатура сред европейските членове на МВФ и извън него, съобщава Ройтерс.

Георгиева, чийто настоящ мандат изтича на 30 септември, спечели през миналата седмица подкрепата на френския министър на финансите Брюно льо Мер, който каза, че тя е свършила "страхотна работа" като ръководи институцията и че Франция ще я подкрепи за втори мандат .

В интервю за Ройтерс Кристалина Георгиева каза, че в четвъртък е разговаряла дълго с управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, който я попитал дали ще поеме втори управленския мандат в МВФ, ако бъде номинирана. Тя е цитирала силната подкрепа за нея сред европейските членове, сред други развити икономики, нововъзникващи пазари и страни с ниски доходи.

"Моят отговор е, да, ако има широка подкрепа сред членовете, за мен ще бъде чест да продължа да служа", каза Георгиева. "Фондът е този стабилен кораб, който преминава през бурни води, и ще бъда толкова благодарна на членовете на борда, ако ме изберат за втори път да бъдат капитан на този кораб".

Георгиева, която беше главен изпълнителен директор на Световната банка, преди да оглави МВФ, като преди това беше и в Европейската комисия, каза още, че е получила положителни сигнали отвсякъде, като мнозина са похвалиха бързите действия на МВФ, когато е било необходимо, и работата му да поддържа членовете обединени в най-трудните обстоятелства.

Подкрепата на Брюно льо Мер е ключова, като се има предвид, че европейските страни традиционно номинират кандидат за ръководител на МВФ, въпреки че всички членове на Европейския съюз трябва да се съгласят. Очаква се това решение да бъде взето на заседание на Еврогрупата следващия вторник (12-ти март).

Окончателното решение се взема от управителния съвет на МВФ, напомня Ройтерс.

Кристалина Георгиева, 12-ият управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г., е втората жена, която оглавява Фонса и първият представител на поста от нововъзникваща пазарна икономика.

Оставането на Георгиева на поста за втори мандат би помогнало да се отговори на дългогодишните опасения, повдигнати от нововъзникващите пазари и развиващите се страни относно американско-европейския монопол в двете водещи световни финансови институции - МВФ и Световната банка.

Самоопределяща се като "вечен оптимист", Георгиева преодоля огромните сътресения за глобалната икономика, вариращи от избухването на коронавирусната пандемия само месеци след встъпването ѝ в длъжност до руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Тя каза, че нейните най-големи приоритети за втория мандат ще бъдат укрепването на перспективите за средносрочния глобален икономически растеж, който изостава от историческите нива, управлението на текущите предизвикателства, свързани с държавния дълг, и ръководеното на МВФ при сложното преразглеждане на квотите, което засилва процеса на представителство.

"Начинът, по който виждам годините напред, е ,че трябва да бъдем в позиция на повече гъвкавост в политиките и капацитета на страните да издържат на тези по-чести сътресения, като ги държим заедно, като ги поддържаме да си сътрудничат и въпреки това признаваме, че геополитиката играе голяма роля в икономиката", каза тя.

В началото на нейното управление на МВФ Кр. Георгиева си навлече критики вътре и извън фонда за нейния натиск да включи изменението на климата като фактор в докладите за наблюдение на икономиките на страните членки и големия ѝ интерес към нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Тя обаче изигра важна роля в осигуряването на големи заеми за Украйна, като помогна да се катализират допълнителни средства, за да се помогне на украинската икономика да устои на напрежението от двегодишната руска военна инвазия, наблюдаваше обновяването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работеше стабилно, за да помогне на Китай да прегърне идеята за преструктуриране на суверенния дълг.

Георгиева също така преживя голямо лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея, след като прегледа обвиненията, че докато е работила в Световната банка, тя е оказвала натиск върху служителите да променят икономически данни в полза на Китай, напомня Ройтерс.

Източници, запознати с процеса по избирането на следващ шеф на МВФ, казаха, че изборът ще бъде уреден бързо, след като Европа се обедини около един кандидат.

Въпреки че мандатът на Георгиева няма да изтече до няколко месеца, някои казват, че има смисъл да се вземе решение преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка през април, така че въпросът с лидерството на МВФ да не засенчи вече запълнения дневен ред за срещите.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени