Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър растеж на работните места в САЩ през февруари, но при повишаване и на безработицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През февруари 2024 г. икономиката на САЩ добави 275 хил. нови работни места, надвишавайки осредните пазари очаквания, но след солидна низходяща ревизия на силните данни за януари, като в същото време нивото на безработица се повиши изненадващо до двегодишен връх от 3,9%, показват последните официални данни на Департамента по труда.

Въпреки че днешните данни показват, че пазарът на труда все още е относително солиден, има някои индикации, включително растящата безработица, които могат да затвърдят пазарните очаквания за първо понижаване на лихвите от Федералния резерв към средата на годината.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през февруари с 275 хиляди при осреднени прогнози за около 200 хиляди, но след солидна низходяща ревизия на много силните данни за януари до 229 хил. нови работни места от предишна оценка за 353 хиляди. Данните за декември 2023 г. също претърпяха низходяща ревизия с 43 хиляди до 290 хил. нови работни места, с което данните за предходните два месеца претърпяха нетна низходяща ревизия от цели 167 хиляди.

Частният сектор допринесе за разкриването през февруари на 223 хил. нови работни места, докато в промишлеността бяха съкратени 4 хиляди трудещи се, а в строителството бяха разкрити допълнително 23 хил. работни места.

В същото време обаче нивото на безработица се повиши изненадващо през февруари до 3,9% при очаквания за стабилизация в януарското ниво от 3,7%, като това е най-високата безработица в САЩ от януари 2022 г насам. Броят на безработните се повиши през февруари с 334 хиляди до 6,5 милиона.

Растежът на заплащането на труда пък се забави през февруари до едва 0,1% спрямо януари, или повишение със скромните 5 цента до 34,57 долара на час след нарастване с 0,5% месец по-рано и очаквания за повишение с 0,3 на сто. Спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши през февруари с 4,3% след нарастване с 4,4% през януари и осредните пазарни очаквания за увеличение с 4,4 на сто.

Въпреки това забавяне, годишният ръст на заплатите продължава да бъде далеч над диапазона между 3,0 и 3,5%, който се счита за съвместим с целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 на сто и след като през януари водещата инфлация в САЩ на годишна база се забави до 3,1 на сто.

Днешните данни за пазара на труда в САЩ дават смесени сигнали, като от една страна има стабилен ръст на заетостта, но при нарастване на безработицата и забавяне на растежа на заплатите, което предполага, че провежданата доскоро политика на Федералния резерв за агресивно повишаване на лихвите допринася за охлаждането на трудовия пазар.

Първоначалните реакцията на капиталовите пазари подсказа, че инвеститорите смятат, че днешните данни вероятно ще насърчат Фед да намали лихвените проценти по-рано, отколкото по-късно.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна