Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологично предприемачество в училище

Александра Василева, Кристиана Станчева, Ерина Радославова, Ванеса Вучкова, Стефка Маноилова (отляво надясно)
Снимка: Венета Гаврилова

Четири момичета от столичното 137 СУ "Ангел Кънчев" печелят първо място в конкурса на "Джуниър ачийвмънт България" за 2023 г. и представят страната ни на европейския финал в Истанбул. Учебната компания, която създават, разработва фотоволтаичен контейнер за компресиране на алуминиеви и хартиени отпадъци.

Предприемачеството е водеща линия в профила на училището, което се включва в програмата "Учебна компания" на "Джуниър ачийвмънт". Така четирите десетокласнички Кристиана Станчева, Александра Василева, Ванеса Вучкова и Ерина Радославова под ръководството на учителката си по предприемачество и менторка към програмата Стефка Маноилова създават учебната компания "Em-Pax". Темата за зелено предприемачество и кръгова икономика ги насочва към един от най-големите проблеми на човечеството – третирането на огромното количество отпадъци от бита.

Идеята за компресиращия контейнер е провокирана от обичайната за жалост гледка на преливащите от отпадъци улични контейнери. Ползите от съоръжението са много – намалява се обемът на отпадъка, което понижава разходите за транспорт, складиране и рециклиране, при евентуално обвързване на такса смет с количеството отпадък се намалява размерът на таксата и т.н.

Момичетата се обръщат към общини и фирми с предложение да монтират механизма за компресиране към готов контейнер, но не срещат разбиране. Подава им ръка инж. Таньо Станчев, който им помага с разработката. В крайна сметка те успяват да създадат изцяло собствен модел. По-късно го трансформират за компресиране на пластмаса и алуминий.

Днес вече в единайсети клас момичетата работят по следващ проект – филтър за пречистване на въздуха от комини. Замислят и нови стратегии за производство и реализация на изобретенията си.

Повече чуйте в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна