Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента: ГЕРБ-СДС на "Дондуков" 2

Президентът Румен Радев свиква консултации с парламентарно-представените партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство, спазвайки конституционната процедура.

Така първи на "Дондуков" 2 са от ГЕРБ-СДС.

В търсене на решение за ротацията от партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ водиха преговори, които продължиха два дни - събота и неделя. Резултатите от тях остават неясни. Очакваме сега да научим отговори на въпросите: Ще има ли България правителство, кой ще е премиер, за какъв срок и с какви приоритети?

В началото държавният глава отбеляза: "Въпреки че промените в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца и въпреки внушителната парламентарна подкрепа, призраците за извънредни парламентарни избори се съживиха".

По думите му настоящите консултации трябва да изяснят важни въпроси за съставянето на правителство.

"Как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори? Готови ли сте за връчването на мандата?", попита президентът екипа на ГЕРБ, част от който са Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Лидерът на партията и председател на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов не дойде на "Дондуков" 2.

"Важен въпрос е сложните отношения в коалицията... Считате ли, че при евентуален мандат, попита Радев - ще го върнете като неизпълнен или има опции за търсене на други партньори и парламентарно мнозинство".

От своя страна вицепремиерът в оставка Мария Габриел отбеляза важността на принципите за ясна споделена отговорност. 

Не стана ясно обаче какво са постигнали по време на преговорите с ПП-ДБ през изминалите два дни.

Очаквайте подробности!

---------------------

Днес са предвидени разговори и с ПП-ДБ, както и с ДПС, а утре срещите на държавния глава ще продължат с партиите от опозицията – "Възраждане", БСП и ИТН.

Румен Радев ще проведе консултации с три политически сили

След това държавният глава ще реши кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна