Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имплантираха пейсмейкър на норвежкия крал

Кралят на Норвегия Харалд V
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Осло на 87-годишния болен крал на Норвегия Харалд бе имплантиран постоянен пейсмейкър, като процедурата бе определена като успешна от кралския дворец, предаде АФП.

Най-възрастният управляващ монарх в Европа, крал Харалд, трябваше да бъде репатриран в Норвегия с медицински транспортен полет на 3 март, след като получи инфекция по време на почивка на малайзийския остров Лангкави.

След завръщането си той беше хоспитализиран в Университетската болница в Осло, а от двореца тогава съобщиха, че ще му бъде поставен постоянен пейсмейкър, който да замени временния, получен по време на престоя му в Малайзия.

"Негово величество кралят получи тази сутрин постоянен пейсмейкър. Процедурата беше успешна и Негово Величество се справя добре, но той все пак ще остане в болницата още няколко дни", заявиха от двореца.

Харалд се нуждае от патерици, за да се придвижва и през последните години имаше редица здравословни проблеми, но отхвърли спекулациите, че ще последва примера на 83-годишната си далечна братовчедка кралица Маргрете II в Дания и ще абдикира.

Престолонаследникът принц Хаакон, на 50 г., встъпи в длъжност като регент в отсъствието на краля.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна