Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева с реч в "Кингс Колидж" в Кеймбридж

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд заяви, че е "на разположение" за втори петгодишен мандат начело на базираната във Вашингтон финансова институция, малко след като получи подкрепата на европейските финансови министри, предаде АФП.

"Не се кандидатирам, за да принуждавам хората да ме изберат, а съм на разположение да служа, ако хората искат", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в интервю по видеовръзка преди речта си в британския град Кеймбридж.

"Бих донесла решимостта Фондът да бъде институция, която се опира напред в решаването на най-предизвикателните проблеми, пред които сме изправени", каза тя.

Тези предизвикателства включват стимулиране на производителността и растежа, "така че повече хора да имат по-добър шанс", справяне с повишените след пандемията нива на дълга и превръщане на МВФ в "по-приобщаващ и по-представителен, така че да се ползва с доверието на нашите членове и хора", добави тя.

МВФ официално стартира процеса за избор на следващия си ръководител в сряда, ден след като финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) подкрепиха Георгиева.

Подкрепата на ЕС може да се окаже от решаващо значение за Георгиева, тъй като европеец управлява Фонда от основаването му през 1944 г. поради спорно, неофициално споразумение, според което в миналото европейски гражданин е ръководил МВФ, а американец - Световната банка.

Като се има предвид огромното влияние, което Европа упражнява върху процеса на номиниране, съобщението на ЕС рязко намалява вероятността за успех на други лица, чиито имена се свързват с тази роля, като Паскал Донохоу, министър на публичните разходи на Ирландия.

МВФ заяви, че иска процесът да приключи до края на април, доста преди края на настоящия мандат на Георгиева на 30 септември 2024 г.

В речта си в "Кингс Колидж", Кеймбридж, Георгиева разгледа в дългосрочен план предизвикателствата и възможностите пред световната икономика и изтъкна аргумента, че политиците трябва да поправят "запазването на високото икономическо равенство".

В подготвените си бележки тя подчерта три приоритетни области за дългосрочни инвестиции: климат, изкуствен интелект и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

В речта си Георгиева заяви, че неконтролируемото изменение на климата "ще бъде катастрофално" за планетата, но настоя, че "решителните политически действия" през това десетилетие могат да помогнат на света да постигне неутрална по отношение на въглеродните емисии икономика.

"Осъзнавам, че преминаваме през много труден период, бяхме засегнати от шок след шок след шок", каза Георгиева преди речта.

"Така че, когато се вземат решения за разпределение на ресурсите, това е в особено труден момент", каза тя.

"Моята цел в работата на Фонда е да предоставя най-добрата препоръка за това как да се балансират тези различни видове натиск и как това да стане по най-отговорния начин за бъдещите поколения", добави тя.

Георгиева заяви, че МВФ е бил "изненадан" от устойчивостта на световния растеж през тази година, въпреки решението на много централни банки да повишат лихвените проценти, за да се справят с инфлацията.

В САЩ Федералният резерв повиши лихвените проценти до 23-годишен връх, тъй като се бори с инфлацията, която остава над дългосрочната му цел от два процента.

"Икономиките със силни основи се представят по-добре", каза тя и добави: "Това се отнася и за Африка."

"Виждаме, че в Африка някои икономики се справят доста добре заради силните основи, заради инвестирането в правилните неща, инвестирането в хората, в качествена инфраструктура, в цифровата икономика", каза тя.

"И това, което искаме от МВФ, е да използваме ангажимента си, програмите си и политическите си ангажименти, за да стимулираме този фундаментален напредък, изграждайки силна основа за бъдещето в Африка."

Георгиева заяви, че предизвикателството пред МВФ е да преодолее различията между "силните" африкански икономики като Кот д'Ивоар и Бенин и някои други държави на континента.

"Това, което искаме, е да изведем Африка нагоре, така че разликата в резултатите между най-добре и най-зле представящите се страни да се свие", каза тя.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна