Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмината ни моряка от похитения кораб "Руен" са здрави. Прибират се

Снимка: БНТ

Всички моряци, които са били на похитения българския товарен кораб "Руен", са в добро здраве, обяви на извънреден брифинг в МВнР вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

В момента моряците ни се намират на борда на индийския военен кораб. 

Похитителите на "Руен" са се предали. Екипажът е освободен

"Още от самото начало Министерство на външните работи, в съдействие с всички инстутуции, се ангажирахме с освобождаването на моряците. Целта ни бе получаваме постоянна информация и такава за местоположението на кораба. Радвам се, че ежедневните усилия дадоха резултат", посочи още тя.

Габриел настоя, че нейният екип във външно министерство е в пълна мобилизация и очаква завръщането на българските моряци на наша територия.

Припомняме ви, че с помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, беше освободен днес, а всички сомалийски пирати, похитили плавателния съд, се предадоха.

По-рано днес от МВнР декларираха в прессъобщение, че са активно ангажирани и със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба "Galaxy Leader", похитен в Червено море на 19 ноември 2023 г. 

"Полагат се систематични и координирани усилия от страна на МВнР, на задграничните представителства на Република България в региона и от всички компетентни български институции с цел своевременно освобождаване на двамата български моряци и успешното им завръщане в България".


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна