Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TotalEnergies: Глобалният пазар на втечнен природен газ ще бъде "напрегнат" до 2026 г.

Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на TotalEnergies
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалният пазар на втечнен природен газ (LNG) ще бъде напрегнат и затегнат до 2026 г., заяви Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на френския енергиен гигант TotalEnergies, предаде Ройтерс. Неговото изказване е факт по време на голяма петролна и газова конференция CERAWeek на S&P Global в Хюстън.

Базираната във Франция TotalEnergies е водещ износител на LNG от САЩ. Компанията ще продължи да увеличава присъствието си в САЩ, каза още Пуян, посочвайки трудната инвестиционна среда в Европа поради регулаторни ограничения.

В понеделник компанията заяви, че ще придобие бизнеса за улавяне и съхранение на въглерод Talos Low Carbon Solutions и че е придобила някои неексплоатирани производствени активи в шистовото находище Eagle Ford в Южен Тексас.

На същата енергийна конференция в Хюстън главният изпълнителен директор на Shell Уаил Сауан пък посочи, че глобалното търсене на втечнен природен газ (LNG) се увеличава поради неотдавнашния спад в цените.

Той обаче добави, че пазарът на LNG ще бъде добре снабден през втората половина на десетилетието.

Атаките на бунтовниците хути срещу кораби в Червено море са имали слабо въздействие върху доставките на втечнен природен, посочи още Сауан.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна