Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Говори... Димитър Талев" – летописецът на борбите на македонските българи!

"Животът ни дава неизчислимо количество от теми, които винаги биха могли да вдъхновят един писател, но нали тия теми можем да намерим не само в нашия сегашен живот? Но все пак смятам, че писателят с оглед на своята природа, с оглед на своите интереси, може да потърси теми в миналото и в най-далечно или в по-близко минало".

С тези думи, съхранени в Архивния фонд на Българското национално радио, се обръща Димитър Талев към слушателите на Радио София. 

И сякаш неизброимото количество теми, събрани в неговите 15 тома със съчинения, обхващат всички сфери на живота: от журналистическите му публикации във вестник "Македония", през аналитичните му статии за съвременната българска проза, както и ранните му научни изследвания за развитието на училищната мрежа в Македония, а също така и върху ранните извори, свидетелства и документи за българския език на македонските славяни. 

Затова и той много съвестно се занимава с историческите извори, за да създаде своите епически исторически романи: "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Гласовете ви чувам", трилогията "Самуил", едни от най-верните образи на "Гоце Делчев" и Паисий Хилендарски в "Хилендарския монах".

Във втория епизод на видеопоредицата "Говори...", която екипът от дирекция "Дигитални програми" на БНР разработва, ще чуем гласа на Димитър Талев, а за неговата революционна публицистика, за проникновения му разказвачески талант – авторът на епизода Милен Димитров разговаря с издателя и изследовател на творчеството на писателя - Иван Гранитски.

Във видео подкаста "Говори..." ще бъдат представени интересни, любопитни и по-слабо коментирани моменти от живота и дейността на най-известните български интелектуалци, както и да чуем гласовете на тези личности, които се съхраняват в Архивния фонд на БНР.

Целта на поредицата е да обогати информираността на широката общественост за тях и да бъде полезна както за образователната, така и за обучителната дейност в средното и висше образование у нас. 

Епизодите се излъчват два пъти месечно, във вторник (всеки първи и трети вторник на месеца), от 20:30 ч. в YouTube.

По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени