Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барчовски се надява националите да продължат да играят както срещу Германия

Виденов, Барчовски и Боянов (от ляво надясно) с наградата.
Снимка: БГНЕС

Националният отбор по баскетбол за мъже спечели наградата на Пресклуб България за №1 за февруари. Играчите на Росен Барчовски изпревариха държавния тим на страната по вдигане на тежести с 12 на 9 гласа в традиционната анкета на спортните редакции.

"Пожелавам си догодина по това време да получим такава награда, защото тогава са последните мачове от европейските квалификации. Второто ми пожелание е да достигнем постижението на националния отбор по вдигане на тежести", добави Барчовски, който говори пред медиите заедно с изпълнителния директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов и национала Георги Боянов.

"Надявам се да продължим да играем по същия начин, както срещу Германия. Без значение дали ще побеждаваме или не, начинът, по който изглеждахме беше точно такъв какъвто бих искал да виждам българския отбор са играе. Живот и здраво дано и второто пожелание да се сбъдне. Преди няколко месеца имахме доста сериозни разговори с ФИБА. Има една програма ФИБА Плюс, след която ще помогне за структуриране на федерацията по по-правилен начин. Много е сложно в момента понеже спортът не е на преден план в плановете на държавата, въпреки че министерството много ни помага. В последните две години доста добре се разбираме с тях, но не е достатъчно. На целия спорт ни е нужно някакво решение от страна на държавата", заяви Филип Виденов.

Националът Георги Боянов благодари от свое име и от името на съотборниците си за наградата и коментира: "Наистина това е голяма чест за нас и сме благодарни. Надявам се, че сме усляли да зарадваме цяла България. Дано това да помогне за още по-голяма мотивация и себераздаване. Благодаря отново и на феновете в Ботевград. Това, че постигнахме победа над действащия световен шампион, показа, че и невъзможните неща са възможни."

"Аз съм учил и играл в САЩ. Видял съм може би най-хубавата част от това да бъдеш атлет в САЩ и да вземеш най-доброто образование в световен мащаб, но аз си знаех, че ще се върна някой ден. Обичам си страната и може би това е основната причина да се върна в България. Когато държавата помага да има силна мъжка и женска част за всеки спорт, това ще накара и самите родители да инвестират в своите деца да се занимават със спорт. Образованието и спортът трябва да вървят ръка за ръка, защото мисля, че това е внедрено толкова много в България", каза още настоящият баскетболист на ЦСКА.

Селекционерът Росен Барчовски повтори, че се обмисля събиране на мъжкия национален тим през лятото в по-подмладен състав. "Водихме този разговор с Филип Виденов. Тази или другата седмица отново ще разговаряме, за да видим на първо място дали ще можем да осигурим финансиране и дали ще можем да подсигурим някакви мачове - дали турнир или контролни срещи, за да може да се събере отборът през август, разбира се, в по-подмладен състав", заяви Барчовски.

Още за това какво предстои на националите и за проблемите в баскетбола - в звуковия файл.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна