Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на британската инфлация през февруари до 2 и 1/2-годишно дъно от 3,4%

Британската годишна инфлация през февруари се забави рязко до 3,4% от 4,0% през януари и очаквания за инфлация от 3,5%, показват данни на официалната статистика на страната ONS. Това е най-слабото нарастване на индекса на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство от септември 2021 г.

На месечна база инфлацията през февруари се повиши с 0,6% спрямо януари, когато спадна с 0,6 на сто.

През февруари беше отчетено рязко забавяне на годишния ценови растеж при храните и безалкохолните напитки (до 5,0% от 6,9% месец по-рано), на цените в ресторанти и хотели (до 6,0% от 7,0%), както и при цените на услугите (забавяне до 3,6% от 4,5%).

В същото време имаше забавяне на темпа на ценови спад както за жилищата комуналните услуги (понижение с 1,7% след спад с 2,1% през януари), така и при транспортните разходи (понижение с 0,1% след спад с 0,3% месец по-рано).

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, спадна рязко през февруари до 4,5%, след стабилизация през трите предходни месеца на ниво от 5,1% - най-ниската основна инфлация от януари 2022 г. насам.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


Днешните данни са в подкрепа на аргумента, че Английската централна банка ще започне да намалява лихвите през тази година, тъй като тя постига напредък в контролирането на растежа на цените.

Рязкото забавяне на инфлацията е факт преди утрешното заседание на АЦБ, на което обаче се очаква запазване на водещата британска лихва на високото ниво от 5,25%.

След днешните данни, търговците на паричните суапови пазари повишиха вероятността за първо понижение на лихвите от АЦБ през юни до 63% от 58% преди тяхното оповестяване.

Междувременно британският финансови министър Джереми Хънт приветства рязкото забавяне на инфлацията през февруари.

"Планът работи. Инфлацията не просто е спаднала решително, но се прогнозира да достигне целта от 2% в рамките на месеци", посочи Хънт, цитиран от "Файненшъл таймс".

"Това поставя база за по-добри икономически условия, които биха могли да позволят по-нататъшен напредък в нашата амбиция да стимулираме растежа и да направим работата печеливша чрез намаляване на националното осигуряване", добави той.

Министър-председателят Риши Сунак се очаква да призове депутатите от торите да се обединят зад икономическия план на партията на среща в сряда вечерта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна