Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова Зеландия забранява еднократните е-цигари

Снимка: АФП

Здравното министерство на Нова Зеландия обяви днес, че ще забрани електронните цигари за еднократна употреба и ще повиши глобите за продажбата на подобни продукти на непълнолетни лица, предаде АП.

Този ход идва по-малко от месец след като правителството отмени уникален по същността си закон, приет от предходното ляво правителство, който предвиждаше постепенно изкореняване на тютюнопушенето в Нова Зеландия чрез въвеждане на доживотна забрана за купуване на цигари за младите хора, припомня БТА.

Заместник-министърката на здравеопазването на Нова Зеландия Кейси Костело днес заяви, че електронните цигари остават "ключово устройство за спиране на тютюнопушенето" и че новите правила ще помогнат да се попречи на непълнолетни лица да възприемат този навик.

"Въпреки че пушенето на електронни цигари е допринесло за значителен спад на броя на пушачите, бързото нарастване на броя на пушещите електронни цигари младежи е повод за притеснение за родители, учители и здравни работници", каза Костело.

Съгласно новото законодателство търговците на дребно, които продават електронни цигари на деца под 18-годишна възраст, ще бъдат заплашени от глоби до 100 000 новозеландски долара (60 000 щатски долара), а физическите лица ще бъдат глобявани с 1000 новозеландски долара (600 щатски долара).

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна