Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Не можем предварително да се ангажираме с конкретен курс при намаляване на лихвите

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка не може да се ангажира с предварително определен брой понижения на лихвените проценти, дори след като започне да намалява разходите по заемите, въпреки признаците, че растежът на заплатите е достигнал връх в еврозоната, заяви в сряда управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Лагард каза, че банката "не може предварително да се ангажира с конкретен курс по отношение на (намаляване) лихвите" дори и след потенциално първо тяхно намаление през юни, тъй като всички бъдещи решения за паричната политика ще зависят от икономическите данни и ще бъдат взимани от ЕЦБ "от среща на среща", съобщава Ройтерс.

"Това означава, че дори след първото намаление на лихвения процент не можем предварително да се ангажираме с конкретен лихвен курс. Колкото и изкушаващо да е това. Колкото и всеки от вас да иска да го види", посочи тя.

Говорейки на конференция на ЕЦБ във Франкфурт, Лагард подчерта, че условието за решението за намаляване на лихвите е европейската икономика да остане на "дезинфлационния път".

"Намаляването на маржовете на печалбата на компаниите позволи на заплатите да наваксат изоставането без допълнително ускоряване на инфлацията", посочи още тя.

Шефът на ЕЦБ обаче отбеляза, че продължаващият висок растеж на заплатите и слабата производителност ще доведат до това инфлацията в сектора на услугите "да остане висока през по-голямата част от тази година".

Ръководителят на ЕЦБ също така предупреди, че геополитическата ситуация може да окаже негативно влияние върху инфлационната тенденция и в крайна сметка да отложи първото лихвено понижение от страна на банката.

"През следващите месеци очакваме да имаме две важни доказателства, които биха могли да повишат достатъчно нивото ни на доверие за първи ход в паричната ни политика", заключи Лагард.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна