Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиш Монтенегро бе посочен за премиер на Португалия

Лидерът на Демократичен съюз Луиш Монтенегро.
Снимка: БТА

Дясноцентристкият лидер Луиш Монтенегро бе посочен за премиер на Португалия късно снощи, но тепърва ще трябва да формира коалиционно правителство и да се пребори с засилващата се крайна десница, след като неговата партия спечели с малка преднина парламентарните избори, предаде АФП.

51-годишният адвокат и ветеран депутат наследи на поста социалиста Антониу Коща, който бе на власт от 2015 г.

Неговият Демократичен алианс поведе кампания с обещание за икономически ръст чрез намаляване на данъците и подобряване на влошените обществени здравни услуги и на образованието, което бе засегнато от стачки на учители и училищни работници заради заплащането им.

Монтенегро ще представи новия си кабинет следващата сряда, който трябва да започне работа на 2 април, заяви новоизбраният лидер след среща с президента Марсело Ребело де Соуза.

Срещата им беляза края на процеса по посочване на нов министър-председател.

Демократичният алианс на Монтенегро надви социалистите на вота на 10 март, но спечели само 79 места в 230-местния парламент.

Дори с подкрепата на партията Либерална инициатива ДА ще се нуждае от подкрепа от антимиграционната партия "Шега", за да има мнозинство от 116 депутати.

Изборите бяха свикани след като Коща неочаквано подаде оставка през ноември след разследване за оказване на влияние, което включи обиск на негова резиденция и арест на шефа на кабинета му.

Социалистическата партия е втора политическа сила със 78 депутати.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна