Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка понижи изненадващо основната си лихва

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската национална банка намали изненадващо основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,50%. Това е първата голяма централна банка, която започна да разхлабва по-затегната си парична политика, насочена към справяне с високата инфлация, съобщава Ройтерс.

Решението на ШЦБ е първото подобно, откакто дългогодишният ѝ управител Томас Джордан обяви, че ще се оттегли през септември.

Днешното решение изненада икономистите и анализаторите, които очакваха ШЦБ да запази основната лихва на ниво от 1,75%. Това е и първото понижение на швейцарската лихва от двете години насам.

Графика на основната лихва на Швейцарската централна банка


Намалението идва, след като инфлацията в Швейцария спадна през февруари за девети пореден месец, достигайки до 1,2%, което е в рамките на целевия диапазон на централната банка между 0% и 2,0%, определян като отговарящ на ценовата стабилност.

"Облекчаването на паричната политика стана възможно, защото борбата срещу инфлацията през последните две години и половина беше ефективна", се казва в изявлението на Швейцарска централна банка след края на днешното заседание.

Банката също така отбелязал, че за няколко месеца инфлацията се е върнала отново под 2% и следователно в диапазона, който се приравнява на ценова стабилност. Според последната прогноза на ШЦБ, инфлацията вероятно ще остане в този диапазон през следващите няколко години. Централната банка прогнозира средна годишна инфлация от 1,4% за 2024 г., от 1,2% за 2025 г. и от 1,1% за 2026 г.

"ШЦБ ще продължи да следи отблизо развитието на инфлацията и ще коригира отново своята парична политика, ако е необходимо, за да гарантира, че инфлацията остава в диапазона, съответстващ на ценовата стабилност в средносрочен план", посочиха от банката.

Швейцарският франк поевтиня рязко след изненадващото понижение на основната лихва.

След решението швейцарската валута поевтинява с 0,9% към 0,8947 франка за един щатски долара (най-ниско ниво от ноември 2023 г.), а еврото поскъпва с 0,72% към 0,9753 франк, достигайки най-високо ниво от юли 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна