Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: По-дългият живот на ядрените електроцентрали може да помогне на климатичните цели

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Удължаването на живота на съществуващите атомни електроцентрали може да помогне за постигане на целите, свързани с изменението на климата, заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Среща на върха за ядрената енергия в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Разширяването на безопасната експлоатация на днешния ядрени електроцентрали е един от най-евтините начини за осигуряване на чиста енергия в мащаб. Това може да помогне за проправянето на рентабилен път към постигането на нетна нула (намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-близо до нула във веригите на стойността)", каза Фон дер Лайен, но добави, че ядрените технологии са изправени пред предизвикателства, включително осигуряване на финансиране, а последните проекти са надхвърлили бюджета и са изостанали от графика.

Според нея ядрената енергетика се нуждае от подкрепата на европейските правителства, "за да се гарантира, че е налично финансиране и че приносът на ядрената енергетика за сигурността на електроенергията е правилно оценен и възнаграден". Тя посочи че ядрената енергия може да осигури "надеждна котва" за цените на електроенергията и да намали зависимостта на Европейския съюз от руската енергия, както и да помогне за прехода от изкопаеми горива.

Шефът на ЕК също така призова страните членки на ЕС "да обмислят внимателно възможностите си", преди да затворят действащите ядрени централи.

Същевременно обаче Фон дер Лайен разкритикува ядрената енергийна индустрия, заявявайки, че изграждането на нови АЕЦ "е довело до значителни допълнителни разходи и твърде често преразходи" и ги призова да покажат по-голяма "дисциплина".

Изказването на Урсула фон дер Лайен се възприема като необичаен явен знак от Комисията в подкрепа на ядрената енергия, срещу която няколко държави членки на ЕС, включително Австрия и Люксембург, са идеологически против. Германия също се противопостави на усилията на Франция да бъдат направени повече отстъпки по отношение на ядрена енергия в законодателството на ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна