Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновиха Двореца на културата в Перник

2
Снимка: Елена Тамакярска

Приключиха дейностите по обновяването на емблематичната за Перник сграда на Двореца на културата. В реконструкцията ѝ са вложени над 4.5 млн.лв.

Построеният през 1966 година Дворец на културата е един от символите на Перник. С ремонта се целеше неговото обновяване, така че да се запази автентичността на сградата, да се подобрят условията за работа в нея и да се осигури достъп до културен живот на жителите и гостите на града, посредством подходяща инфраструктура, каза кметът Станислав Владимиров.

„Дългоочакван ремонт. Ремонт с такива мащаби не е правен от откриването на Двореца на културата- сграда, която е видяла толкова много назад във времето, сграда, в която се помещават едни от знаковите ни културни институции. Финансирането е комбинирано- средства на общината, европейско финансиране, нисколихвен кредит”, допълни Владимиров.

Изпълнителният директор на Фонда за устойчиво градско развитие Надя Данкинова подчерта, че Дворецът на културата е един от последните проекти, в които фондът се е включил и който напълно съвпада със съвременните политики на ЕС. Една от тях е „Нов европейски баухаус“, насърчаваща възстановяването на стари, емблематични сгради, както и изпълването им с много живот и разнообразни дейности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени