Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мудно подобряване на потребителските нагласи в Германия за април

Потребителските нагласи в Германия за април продължават да се подобряват с бавни темпове, като очакванията по отношение на икономиката и доходите бележат леко повишение, докато желанието за покупки все още остава ниско, въпреки че желанието за спестяване намалява.

Това показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители, проведено в периода между 29-и февруари и 11-ти март 2024 г.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за април), се повишава слабо до -27,4 пункта от -28,8 пункта (възходяща ревизия от -29,0 пункта) и при осредните пазарни очаквания за по-сдържано подобрение до -27,9 пункта.

"Възстановяването на потребителския климат е бавно и много мудно. Ръстът на реалните доходи и стабилният пазар на труда сами по себе си осигуряват добри условия за бързо подобряване на потребителските настроения, но все още сред потребителите липсва сигурност при планирането и оптимизъм за бъдещето. Във времена на множество кризи високата степен на потребителска несигурност, съчетана с ниското доверие в икономическото развитие на Германия, възпира желанието за покупка. В резултат на това вътрешното търсене все още не успява да стимулира икономиката", отбеляза Ролф Бюркл, експерт в института GfK, като добави: "С две думи: лошото настроение засенчва фактите". 

Следователно все още не се очертава устойчиво възстановяване на германската икономика. Преди всичко това ще изисква намаляване на високото ниво на несигурност сред населението. Но за да се случи това, инфлацията в Германия трябва да спадне и трябва да има ясна политическа стратегия за развитие на страната през следващите години. Това е единственият начин потребителите да си възвърнат повече сигурност при планирането, което е важна предпоставка за инвестиране в по-големи покупки, отбелязва още институтът GfK.

GfK индекс на потребителските нагласи в Германия


Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува - за текущия месец (в конкретния случай за месец март), за да определи настроенията за следващия месец (за април 2024 г.).

Индексът, измерващ очакванията за потребителските доходи през текущия месец (през март), се повиши до -1,5 пункта от -4,8 пункта месец по-рано и с повече от 15 пункта над нивото от -24,3 пункта, отчетено преди година (през март 2023 г.). Това е най-високото му ниво от февруари 2022 г. насам - непосредствено преди началото на руската военна инвазия в Украйна.

Лекото повишение на оптимизма по отношение на доходите се дължи основно на повишението на заплатите. Има значителни увеличения на заплатите и възнагражденията, които ще продължат и през следващите месеци. Това важи и за пенсиите, които обикновено следват развитието на заплатите. Преди няколко дни беше съобщено, че държавните пенсии ще се увеличат с малко над 4,5% това лято както в Източна, така и в Западна Германия. При текуща инфлация от около 2,5% това ще доведе до значително реално увеличение на доходите на пенсионерите и работещите.

Очакванията за нарастване на доходите обаче не води до аналогично повишение в желанието на потребителите в Германия за покупки, като съответният индикатор на GfK спадна слабо през март до -15,3 пункта от -15,0 пункта месец по-рано.

Готовността за покупка е в застой на много ниско ниво вече почти две години, което показва, че несигурността на потребителите е изключително висока. В резултат на това потребителите са склонни да спестяват своите финансови ресурси, както се вижда от скорошното увеличение на процента на спестявания и много положителното представяне на германските фондови пазари, отбелязва институтът GfK.

В същото време икономическият песимизъм сред потребителите продължи да отслабва през първите месеци на настоящата година, като съответният индекс за икономическите очаквания се повишава през март до -3,1, пункта от -6,4 пункта през февруари, но все още остава далеч под неговото ниво от +3,7 пункта, отчетено година по-рано (март 2023 г.).

В момента германската икономика не е в състояние да набере възходяща инерция в дългосрочен план, посочва GfK. Според прогнозите на учени, икономисти и политици, по-слабата първа половина на годината ще бъде последвана от незначително възстановяване през втората половина. Мнозина се надяват, че ЕЦБ ще намали лихвите в средата на 2024 г., което със сигурност ще има значение. Въпреки това експертите прогнозират, че може да има нулев икономически растеж през настоящата година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна