Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският бюджетен дефицит през 2023 г. надвиши съществено правителствените цели

Бюджетният дефицит на публичния сектор на Франция се разшири през миналата година с повече от планираното от правителството, показват официални данни, които оказват натиск върху властите в Париж, докато те се мъчат да поддържа плановете си за намаляване на дефицита.

Френската статистическа агенция INSEE заяви, че публичните сметки за 2023 г. показват фискален дефицит от 5,5% от БВП спрямо 4,8% през 2022 г. и значително над планираните от правителството 4,9 на сто.

В отговор на данните министърът на финансите Брюно Льо Мер каза, че по-слабият от очаквания икономически растеж през миналата година се е превърнал в по-ниски данъчни приходи, което е натежало върху дефицита, съобщава Ройтерс.

Въпреки че правителството предварително предупреди, че дефицитът ще бъде по-лош от очакваното, това все още е негативна новина, защото означава, че трябва да бъдат намерени допълнителни бюджетни икономии тази година, за да се постигне целта за дефицит в размер на 4,1% от БВП за 2024 г.

Правителството вече отбеляза допълнителни бюджетни съкращения тази година в размер на 10 млрд. евро и каза, че може да се наложи да приеме законодателство в средата на годината, за да постигне още допълнителни спестявания.

"Призовавам за колективен призив за събуждане, за да направим избор във всички наши публични разходи", заяви Льо Мер по радио RTL. Той добави, че остава ангажиран с намаляването на дефицита под лимита в ЕС от 3% до 2027 г. и изключи възможността за увеличаване на данъците.

INSEE също така отчете, че държавният дълг на Франция възлиза на 110,6% от БВП в края на четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо 111,9% в края на четвъртото тримесечие на 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна