Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика влезе в техническа рецесия през втората половина на 2023 г.

Британската икономика навлезе в техническа рецесия през втората половина на 2023 г. за пръв път след коронавирусната пандемия, тъй като високата инфлация, рекордните разходи за заеми и слабото външно търсене оказаха негативно влияние върху потреблението и активността, показват неревизирани окончателни данни на официалната статистика ONS.

БВП на Великобритания се понижи с 0,3% през трите месеца до края на декември след спад с 0,1% през периода юли - септември 2023 г. , потвърждавайки предварителните данни на британската статистика. Тези две поредния тримесечие на спад означават, че британската икономика е навлязла в т.нар. "техническа рецесия".

Британската рецесия дойде на фона на понижение във всички водещи сектори, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. индустриалното производство се понижи с 1,1% спрямо предходните три месеца, строителството се сви с 0,9%, а секторът на услугите, който е основен двигател на икономическия растеж, се понижи с 0,1%. Потребителските разходи се свиха с 0,1 на сто.

Беше отчете спад и в нетната търговия, тъй като износът се понижи по-силно от вноса, докато правителствените разходи се повишиха слабо с 0,1%, а дълготрайните инвестиции нараснаха с 0,9 на сто.

Графика на БВП  (тримесечие спрямо предходно тримесечие)


Спрямо последното тримесечие на 2022 г. британската икономика се сви с 0,2% в края на миналата година, след като през третото тримесечие нарасна с 0,2 на сто.

За цялата 2023 г. БВП на Великобритания се повиши с едва 0,1% след ръст с 4,1% през 2022 г. и нарасна с едва 1% над нивото от края на 2019 г., възстановявайки се доста слабо от негативните икономически ефекти по време на коронавирусната пандемия.

Британската икономика обаче дава индикации, че е започнала 2024 г. на по-силна основа, като БВП нарасна през януари с 0,2% спрямо декември 2023 г., а неофициални проучвания сочат, че растежът вероятно е продължил през февруари и март.

Английската централна банка, която сигнализира, че британската инфлация се придвижва към нивото, в което може да започне да намалява лихвите, очаква икономиката на Обединеното кралство да нарасне с едва 0,2% тази настоящата година, докато официалните правителствени бюджетни прогнози са за увеличение на БВП с 0,8 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна