Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята като шарж

Поглед върху темата през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Ал. Божинов

„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов
Снимка: ХГ - Казанлък

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице.

За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф. Боряна Бужашка от УниБИТ и със сценариста, писателя и драматурга Иво Сиромахов.

Иво Сиромахов споделя убеждението си, че и днес политическите нелепици се преглъщат по лесно чрез сатиричен поглед към тях. Боряна Бужашка разказва за Александър Божинов и изложбите на негови карикатури, които гостуват в различни градове на страната и в чужбина, при това се оказва, че не са загубили актуалност и въздействат и днес върху предимно младежка публика.

Ваня Добрева съобщи важни подробности от биографията на Александър Божинов, говори за неговата дружба с фигури като Елин Пелин и почти всички значими творци от новата българска история, както и за желанието му да завещае дома си в София на БАН, и там да се направи музей на карикатурата, което още не е осъществено.

Повод за разговора дава и наскоро публикуваната колективна монография "Щрихи към образа на Александър Божинов", в която проф. Добрева и проф. Бужашка са част от авторския екип.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна