Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шалапатова: Варна е добър пример за развитие на социалната икономика

Иванка Шалапатова
Снимка: БТА

Варна е добър пример за развитие на социалната и солидарна икономика. Това каза във Варна министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова.

Това е една политика, която ще бъде разгърната с пълна силна, каза тя и допълни, че в морската столица има много добри практики.

Според Шалапатова партньорството между бизнеса, университетите, граждански организации, местната власт и областната администрация може да стимулира социалната икономика и нейните субекти - социалните предприятия. Бизнес модели могат да подобрят социалното включване на хора в неравностойно положение, убеден е тя.

Безработицата през последните години е ниска, едно от големите предизвикателства пред пазара на труда в страната са младите хора, които нито работят нито учат, каза още Шалапатова.

Взаимодействието между науката и бизнеса, както и публично-частното партньорство, социалните иновации, които се финансират и по съвместни проекти на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на иновациите и развитието обсъдиха във Варна министрите Милена Стойчева и Иванка Шалапатова. Те взеха участие в организираната от Икономическия университет конференция на тема "Време е за Update", форумът е заключителен за едноименната национална кампания, част от Европейската година на уменията. 

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна