Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на потребителското доверие в икономиката на САЩ до най-високо ниво от юли 2021 г.

Индексът на потребителското настроение в Съединените щати се повиши през март с 3,3% спрямо месец по-рано, достигайки 79,4 пункта, показват окончателните данни от последното проучване на Университетът на Мичиган. В рамките на година нагласите на американските потребители скочи с 28,1 на сто.

Това е най-високо ниво на потребителското доверие относно икономическото развитие на страната от юли 2021 г. насам, като през март все повече американци очакват личните им финанси да се подобрят с отслабването на инфлацията.

Индексът, измерващ потребителските нагласи за текущите икономически условия, се повиши с 3,9% спрямо февруари и с 24,4% спрямо март 2022 г., възлизайки на 82,5 пункта, докато индексът на потребителските очаквания за бъдещата икономическата активност нараства през март с 2,9% на месечна база и с 30,7% на годишна база, достигайки 77,4 пункта.

По отношение на инфлацията, едногодишните и петгодишните инфлационни очаквания на американците се понижават до нива съответно от 2,9% и от 2,8%.

"Очакванията за инфлацията за година напред се понижи от 3,0% през февруари до 2,9% през март. За трети пореден месец краткосрочните инфлационни очаквания спаднаха в диапазона между 2,3 и 3,0%, наблюдаван през 2018 г. и 2019 г. Дългосрочните инфлационни очаквания също намаляват постепенно от 2,9% до 2,8% и остават умерено повишени спрямо диапазона 2,2-2,6%, наблюдаван през двете години преди коронавирусната пандемия", се посочва в последния доклад на Мичиганския университет.

Данните за инфлацията се следят внимателно с оглед на важността им при вземането на важното решение от страна на Федералния резерв за понижение на лихвите.

Те също така се следят с оглед и на предстоящата президентската надпревара в САЩ през ноември, тъй като до неотдавна високата инфлация беше в полза на републиканския кандидат Доналд Тръмп спрямо настоящия президент Джо Байдън, според проучванията на общественото мнение.

Последните проучвания обаче сякаш показват скъсяване на разликата между тях, като една от причините вероятно е свързана с намаляваща инфлация на фона на повишаващите се доходи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени