Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

| Интервю
3
Емануил Иванов

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера.

През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – клавирен рецитал на 19 март и предстояща изява на 29 март със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на маестро Георги Димитров. Той ще солира в Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, а програмата ще бъдат включени още Адажио из балета "Спартак" от Арам Хачатурян и Симфония №9 от Дмитрий Шостакович.

След това младият артист ще проведе майсторски клас в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София от 2 до 5 април. Самият той ще го открие ден преди това с рецитал в Концертната зала на учебното заведение. Поканата идва от сдружението „Василенко Арт“ като част от образователния проект „Клавирно майсторство и перспективи“. Входът за слушатели е свободен.

Кариерата на Емануил Иванов започва през 2019 г. с победата в Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Болцано, Италия. Тогава възпитаникът на проф. Атанас Куртев е само на 20 години, първокурсник с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам (Великобритания), в класа по пиано на Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Следват рецитали в престижни зали като тази на Миланската скала и "Херкулес" в Мюнхен, зала „България“ в София и редица други. На 9 октомври 2024 г. му предстои дебют в Уигмор хол - Лондон с музика на Фредерик Ржевски. Ангажиментите му го отвеждат не само в различни европейски държави, но и в по-отдалечени точки на света – в Япония и Южна Африка. В България е бил солист на Симфоничния оркестър на БНР, на Софийската, Пловдивската и Варненската филхармония, както и на оркестрите в Шумен, Сливен, Видин и Пазарджик.

На Емануил Иванов предстои завършване на обучението в Кралската консерватория в Бирмингам, след което той ще продължи образованието си в Кралската академия в Лондон.

Интервюто с него чуйте в звуковия файл.




По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени