Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" иска от руски съд да забрани на австрийската OMV да води международен арбитраж

Снимка: Ройтерс

Държавно контролираният енергиен гигант "Газпром" поиска от руски съд да забрани на австрийската петролна компания OMV Exploration & Production да търси международен арбитраж, показват съдебни документи, съобщава Ройтерс.

Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област е определи 16-и април като дата за предварителни изслушвания по искането на "Газпром"..

През миналия декември президентът Владимир Путин нареди германската Wintershall Dea и австрийската OMV да бъдат лишени от многомилиардни дялове в проекти за добив на газ в руската Арктика.

След това дойде и конфискуването от Кремъл на чуждестранни активи в Русия, което Путин определи като обявяване на икономическа война от Запада заради решението на Москва за военна инвазия в Украйна, напомня Ройтерс.

"Газпром" е изправен пред редица съдебни битки с европейски купувачи и преносители на руски газ и наскоро се опита да организира съдебните си дела с международни партньори в местния съд, което някои европейски компании сметнаха за незаконно.

"Газпром" започна производство в Арбитражния съд на Санкт Петербург и Ленинградска област, заплашвайки европейските компании с глоби, ако продължат съдебните спорове извън Русия.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна