Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийни алтернативи - как домакинствата и бизнесът да използват повече чиста енергия

Снимка: naukamon.eu
Снимка: naukamon.eu


Какво предвиждат европейските политики за финансиране на новите енергийни източници, какви са ползите и как може да се възползваме от тях? Това са темите на епизода "Нови източници на енергия, щадящи природата и съответстващи на нарастващото потребление" в подкаста "Европа: ново поколение".

В епизода участват:

Георги Стефанов - експерт "Климат и енергия" към "Коалиция за климата - България", бивш началник на кабинета на вицепремиера по климатичните политики в кабинета на Кирил Петков. С него обсъждаме каква подкрепа дава ЕС за производство на чистата възобновяема енергия и какви са ползите от енергийните източници, щадящи природата.

Радослав Георгиев - управител на фирма за производство на електроенергия от ФЕЦ. Той коментира какъв дял заема енергията от възобновяеми енергийни източници и нараства ли потреблението на електроенергия.

Анета Генчева - кмет на община Бойница, отговаря на въпроса какъв е интересът към изграждане на ФЕЦ и ветрогенератори в общината и как общината се възползва от новите източници на енергия.

Кристиян Димитров - координатор кампания "Енергийни общности" към "Грийнпийс" - България. Питаме го могат ли енергийните общности да намалят сметките ни за ток и какви са ползите от тези общности.

Божидар Иванов - с докторска степен от Техническия университет на Райнланд-Пфалц в Кайзерслаутерн, Германия, пояснява какво представляват позитивно енергийните квартали и как една сграда може да произвежда енергия.

ЕС полага усилия за промени в енергийния сектор чрез инвестиции във възобновяемите източници, които ще играят ключова роля в започналия зелен преход. Те са също така начин държавите членки да станат по-малко зависими от вноса на енергийни ресурси.

Европейската комисия и Европейският съюз промениха подхода за подкрепа и финансиране на новите енергийни източници. Процесът е съпътстван от дългогодишна полемика. Преди 9 години Европейската комисия спря всякакво финансиране за изкопаемите горива - въглища, газ и петрол. Разработват се различни финансови инструменти, които целят възобновяемата енергия като чиста и зелена енергия да навлиза в домакинствата и бизнеса. Освен чиста, възобновяемата енергия има предимството да е безплатна.

Тенденцията у нас - енергията от възобновяемите енергийни източници да заема все по-голям дял от произведената в страната енергия. През последните години се изграждат много мощности, което води и до намаляване на цената на енергията на свободния пазар.

На територията на община Бойница повече от 10 години се изграждат фотоволтаични електрически централи с частни инвестиции /ФЕЦ/ с различни мощности, 30 са само по-малките с мощност до 30 киловата. Започна и поставянето на соларни панели на общинските сгради. Преминаването към алтернативни енергоизточници се финансира със средства от капиталовите разходи на общината, а целта е да се намалят сметките за електроенергия и да не се отсичат повече дървета от общинските гори за отопление.

Енергийните общности могат да намалят трайно сметките ни електричество. Това е партньорство между съмишленици, приятели, съседи, които споделят ресурс и време, за да могат да изградят инсталация за възобновяема енергия. Ползите са екологични, социални, икономически.

Градовете са сред най-големите консуматори на енергия поради концентрацията на население и икономическа дейност. Позитивно енергийните квартали са интересна идея в градското планиране, която включва умно управление на производството на енергия - електричество и топлоенергия. Целта е сгради или комплекс от сгради да могат да произвеждат по-малко въглероден диоксид, отколкото приемат и да произвеждат собствена енергия.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна