Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдова купува американски втечнен газ от Гърция

Снимка: Фейсбук

Вътрешният доставчик на газ в Молдова "Енергоком" (Energocom) заяви, че ще достави на своите потребители тестови количества втечнен природен газ (LNG) с произход от САЩ за първи път в началото на тази седмица (в понеделник и вторник), предаде Ройтерс.

Молдова разчиташе почти изключително на руски газ съгласно сделка с енергийния гигант "Газпром", но засили усилията за диверсификация след началото на пълномащабното нахлуване на Москва в съседна Украйна преди две години.

В изявлението на "Енергоком" се казва, че ще закупи LNG от плаващия терминал в Александруполис в сътрудничество с контролираната от гръцката държава компания DEPA Commercial.

"В понеделник и вторник ще купуваме по 14 000 мегаватчас (MWh) природен газ всеки ден на пристанище в Александруполис. Общо ще бъдат закупени около 28 000 MWh, което се равнява на 2,6 милиона кубически метра газ", посочи Виктор Бинзар, изпълняващ длъжността директор на "Енергоком".

Компанията вече тества маршрута за внос от Гърция, закупувайки малко количество газ през 2023 г.

В момента Молдова не купува газ от Русия, но отцепилият се регион Приднестровието разчита на руските доставки. Общото количество на търсения газ е малко над 3 млрд. кубически метра годишно, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна