Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на промишлената активност в САЩ

Бизнес активността в производственият сектор в САЩ се разшири изненадващо през март след 16 поредни месеца на свиване в резултат на нарастването на новите поръчки и на самото промишлено производство.

Институтът за управление на доставките (Institute for Supply Management) заяви, че неговият ISM индекс за проследяване на промишлената дейност е нараснал през март до 50,3 пункта от 47,8 пункта през февруари и при осреднени очаквания за индекс на ниво от 48,4 пункта.

Това представлява първо нарастване на индекса над важното ниво от 50,0 пункта от 16 месеца насам - най-продължителният период на слабост след Голямата рецесия преди повече от десет години (от периода август 2000 - януари 2002 г.).

"Производственият сектор в САЩ навлезе в експанзия за първи път от септември 2022 г. Търсенето беше положително, производството се засили и вложените ресурси останаха адаптивни", посочи Тимъти Фиоре, председател на комитета за проучване на производствения бизнес на ISM. "Производственото изпълнение нарасна в сравнение с януари и февруари", добави той.

Индексът на новите промишлени поръчки нарасна през март до 51,4 пункта от 49,2 пункта месец по-рано, като в същото време производственият ISM индекс отскочи с 6,2 пункта до 54,6 пункта. Ценовият индекс пък се повиши до 55,8 от 52,5 пункта, докато индексът на трудовата заетост в промишлеността се повиши до 47,4 пункта от 45,9 пункта през февруари.

Малко по-рано днес S&P Global представи резултатите от последното си аналогично бизнес проучване в САЩ, като промишленият PMI индекс се понижи през март до 51,9 пункта от 52,2 пункта през февруари, но остана стабилно над важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността).

Подобряването на промишления сектор, който формира около 10,4% от американската икономика, показва, че няма признаци за ограничения във веригите на доставки от атаки на йеменските бунтовници хути срещу международно корабоплаване в Червено море. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна