Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Говори... Паша Христова" – песните, които останаха след ранната ѝ смърт

Парашкева Христова Стефанова, позната като Паша Христова, е безспорна звезда на българската естрадна музика от 60-те години на ХХ век. Малко известен факт е, че преди да започне музикалната си кариера и да направи първия запис в Българското национално радио, след завършване на гимназията е работила като чертожничка в комбината "Балканкар".

С две емблематични песни Паша Христова остава в музикалната история на България. През 1970 г., на музикалния фестивал „Златният Орфей“,  получава голямата награда за песента "Повей, ветре" (по музика на Йосиф Цанков) и първата награда за "Една българска роза" (по музика на Димитър Вълчев). През 1971 г. Паша Христова получава Голямата награда за изпълнители на международния фестивал в Сопот, Полша, за песента си "Ах, този дивен свят". Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец по онова време.

На 21 декември 1971 г. певицата загива при самолетна катастрофа на летище София, когато българска културна делегация трябва да замине за снимки на празничната програма в Алжир. Излитайки, самолетът се разцепва на две, пътниците от предната част на машината загиват. Сред оцелелите в катастрофата - с места в задната част на самолета - са Борис Гуджунов и Янка Рупкина. Причините за катастрофата и преките виновници не са установени, но има доста спекулации по темата. 

В тази серия на "Говори..." ще чуете няколко интервюта с Паша Христова от Златния фонд на БНР, а за ролята на изпълнителката в модерното звучене на българската музика говорят певицата Невена Цонева (с кавър на "Повей, ветре") и Здравко Петров - старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР.

Във видео подкаста "Говори..." ще научите интересни, любопитни и по-слабо коментирани моменти от живота и дейността на най-известните български интелектуалци, както и да чуем гласовете на тези личности, които се съхраняват в Архивния фонд на БНР.

Целта на поредицата е да обогати информираността на широката общественост за тях и да бъде полезна както за образователната, така и за обучителната дейност в средното и висше образование у нас.

Епизодите се излъчват два пъти месечно, във вторник (всеки първи и трети вторник на месеца), от 20:30 ч. в YouTube.


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени