Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалното пренасищане с газ може да достигне десетилетни върхове през следващите години

Снимка: Pixabay

Цените на природния газ спаднаха трайно през последните месеци, тъй като светът се бори със свръхпредлагане на синьото гориво след една по-топла от очакваното зима.

Неотдавнашният разцвет на втечнения природен газ повиши цените и печалбите, стимулирайки вълна от инвестиции в сектора. В момента е в процес изграждането на капацитет за втечнен природен газ на стойност над 150 милиона тона годишно, отбелязвайки "рекордна вълна на разширяване", се посочва в анализ на банката Morgan Stanley, цитиран от CNBC. За пазар, който в момента възлиза на над 400 млн. тона годишно, това представлява "значителен ръст на предлагането".

"Очакваме свръхпредлагането на газовия пазар да достигне десетилетни върхове през следващите години", заявиха стоковите стратези на Morgan Stanley.

Цените на природния газ в САЩ в момента възлизат на $1,83 за MMBtu (метрични милиони британски топлинни единици), което представлява спад с около 22% от началото на 2024 г. досега.

По-топлата от нормалното зима намали търсенето на отопление и следователно на газ в ключови страни, които са потребители на втечнен природен газ (LNG).

"Цените на природния газ в световен мащаб се понижават поради меките зимни условия в региони на Северното полукълбо като САЩ, Европа и Северна Азия", посочи пред CNBC Чжъ Син Чун, ръководител на нововъзникващите пазари на природен газ и на втечнен газа в S&P Global.

По-високи осреднени нива на съхранение на природен газ оказаха "голямо влияние върху цените", които се понижават от октомври насам, добави той.

САЩ, които са най-големият потребител на LNG в света, отчетоха най-топлата си зима в историята. Европа пък регистрира втората си най-топла зимна в историята. По същия начин средната температура в Япония тази зима беше с 1,27 градуса по Целзий по-висока от нормалната за втората най-топла зима в историята на азиатска островна държава.

На месечна база референтните спот цени на природния газ достигнаха най-ниското си ниво през февруари при $1,72 за MMBtu.

Графика на газовите фючърси на Хенри Хъб, САЩ (в долари за MMBtu)


"Държавите в Европа определено ще се възползват най-много от тези ниски цени", посочи Чжъ Син Чун.

След съкращаването на доставките от Русия вносът на LNG в Европа се разшири до 35% от общия микс от газови доставки, по-голямата част от които се закупува на база спот цена. Следователно по-ниските цени са полезни за поддържане на достъпен внос на горива.

Други ключови бенефициенти включват Индия и Югоизточна Азия, каза в анализа си Morgan Stanley. По-ниските цени на LNG облагодетелстват най-много Индия и Тайланд, тъй като вносният газ представлява 30% до 50% от техните енергийни доставки. Търсенето на газ в Индия е сред най-еластични, което означава, че потребителите ще купуват повече, когато цените падат. Тайланд е един от най-големите потребители на газ на глава от населението сред нововъзникващите пазарни икономики.

Докато големият капацитет за съхранение на втечнен природен газ в световен мащаб подчертава т.нар. "мечи" основи за цените (за понижаване на цените), старшият анализатор на Rystad Energy Лу Мин Пан каза, че търсенето може да се увеличи, тъй като второстепенните и нововъзникващи играчи като Китай са привлечени обратно на пазара от ниските цени.

"Всички тези фактори изглежда сочат за формиране на ценови пот за природния газ", отбеляза от своя страна Чжъ Син Чун.

Междувременно газовите фючърси на Нидерландския хъб TTF с доставка през май поевтиняват през днешната обедна европейска търговия с 2,4% към 26,70 евро за мегаватчас, тъй като нарасна предлагането в континентална Европа на газ от Норвегия и с оглед на прогнозите за по-меко време през първата седмица на април.

Въпреки първоначалните очаквания за застудяване, метеорологичните прогнози за първата седмица на април вече показват температури над сезонните норми. Тъй като Европа наближава края на отоплителния сезон, се очаква цените да продължат да падат.

Стабилното производство на синьо гориво от Норвегия, разширяващата се роля на слънчевата енергия и рекордните за края на зимния сезон европейските газови запаси от средно 58,72% (към 31-ви март), са все фактори, които вероятно ще ограничат цени на природния газ.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени