Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ отчита забавяне на потребителските инфлационни очаквания в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната отслабват, показа последно проучване на ЕЦБ, което подсилва надеждите, че растежът на цените в региона ще продължи да се забавя в близките месеци.

Проучването на ЕЦБ за очакванията на потребителите, проведено през март, показа, че средният европеец смята, че инфлацията през следващите 12 месеца ще се забави до 3,1% от 3,3% през януари.

"Това е най-ниското ниво на инфлационните очаквания от началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.", отбеляза ЕЦБ.

Очакванията на потребителите за инфлацията през следващите три години остават непроменени на ниво от 2,5%, показва още последното проучване на централната банка.

Проучването идва в момент, когато членовете на ЕЦБ се подготвят да започнат да понижават основните лихви в еврозоната от настоящите им рекордни нива, като първото намаление вероятно ще бъде факт през юни, ако до тогава централните банкери имат по-голям увереност, че инфлацията се завръща устойчиво към целевото ниво от 2 на сто.

По-голям яснота може да има през следващата седмица, когато е следващото заседание на ЕЦБ.

Тази сряда пък Евростат ще представи предварителните данни за растежа на потребителските цени в еврозоната през март, като очакванията са за стабилизация на инфлацията на февруарското ниво от 2,6%, но има и прогнози за нейното забавяне до 2,5 на сто.

По-рано днес немската статистика отчете забавяне на инфлацията в Германия през март до близо 3-годишно дъно от 2,2%, а през миналата седмица данните за инфлацията във Франция и Италия бяха по-ниски от очакванията.

Оповестеното днес последно проучване на ЕЦБ обаче не показват оптимизъм сред потребителите по отношение на икономиката в еврозоната, като те продължават да очакват свиване на БВП с 1,1% през следващите 12 месеца, което е без промяна спрямо предходното проучване.

Непроменени остават и потребителските очаквания за безработицата през следващите 12 месеца на ниво от 10,9%. Номиналните доходи пък се очаква да нараснат с 1,4% при януарско проучване за повишение с 1,2 на сто.

Потребителите също така очакват цената на техните жилища да се повиши с 2,4% спрямо техни очаквания през януари за нарастване с 22 на сто.

Непроменени остават потребителските очаквания за лихвите по ипотечните кредити на ниво от 5,1 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна