Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад:

По-голямата част от въглеродните емисии са свързани с едва 57 производители и държави

Трите най-големи замърсители с CO2 в света са Saudi Aramco, Gazprom и Coal India

Снимка: carbonmajors.org

По-голямата част от затоплящите планетата емисии на въглероден диоксид (CO₂) от 2016 г. насам могат да бъдат проследени до група от 57 производители на изкопаеми горива и цимент, се посочва в доклад Carbon Majors на мозъчния тръст с нестопанска цел InfluenceMap, цитиран от Ройтерс.

От 2016 г. до 2022 г. 57-те субекта, включително държави, държавни фирми и компании, притежавани от инвеститори, са произвели 80% от световните емисии на CO₂ от изкопаеми горива и производство на цимент, се казва в доклада.

Трите най-големи компании в света с емисии на CO₂ през периода са държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco, руският държавен енергиен гигант "Газпром" и индийският държавен производител Coal India.

Saudi Aramco отказа коментар, докато от Coal India и "Газпром" не отговориха веднага на исканията за коментар от страна на Ройтерс.

Докладът установява, че повечето компании са разширили производството си на изкопаеми горива от 2015 г. насам, годината, когато почти всички страни подписаха Парижкото споразумение на ООН, ангажирайки се да предприемат действия за ограничаване на изменението на климата.

Оттогава, въпреки че много правителства и компании са си поставили по-строги цели за емисиите и бързо разшириха възобновяемата енергия, те също така произвеждат и изгарят повече изкопаеми горива, което води до повишаване на вредните емисии.

Глобалните емисии на CO₂, свързани с енергетиката, достигнаха рекорд през миналата година, съобщи преди време Международната агенция по енергетика (МАЕ).

От InfluenceMap заявиха, че констатациите на организацията показват, че сравнително малка група емитенти са отговорни за по-голямата част от текущите емисии на CO₂ и има за цел да увеличи прозрачността около това кои правителства и компании причиняват изменението на климата.

"Може да се използва в различни случаи, вариращи от съдебни процеси, целящи да държат тези производители отговорни за климатичните щети, или може да се използва от академици за количествено определяне на техния принос, или от групи за кампании, или дори от инвеститори", посочи програмният мениджър на InfluenceMap Даан Ван Акер.

Предишно издание на базата данни на Carbon Majors беше цитирано миналия месец в съдебно дело, заведено от белгийски фермер срещу френската нефтена и газова компания TotalEnergies, напомня Ройтерс. Фермерът твърди, че като една от 20-те компании с най-големи емисии на CO₂ в света, TotalEnergies е отчасти отговорна за щетите върху дейността му в резултати на екстремни метеорологични условия.

Базата данни Carbon Majors беше пусната за първи път през 2013 г. от изследователската организация с нестопанска цел Climate Accountability Institute. Тя комбинира данни, докладвани от компаниите за производство на въглища, нефт и газ с източници като Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), национални минни асоциации и други данни от индустрията.

Карол Мъфет, главен изпълнителен директор на Центъра за международно екологично право с нестопанска цел, каза, че базата данни ще подобри способността на инвеститорите и съдебните страни да проследяват действията на компаниите във времето.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна