Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разцветът на търговията на Турция с Русия спира заради западните санкции

Търговията на Турция с Русия започва да се намира в затруднено положение поради западните санкции, които засягат ключова линия за доставки за Москва, за която САЩ и Европейският съюз казват, че подпомага войната на Москва в Украйна, съобщава Блумбърг.

Износителите на машини, които се облагодетелстваха най-много от нарастващите доставки на Турция за Русия през 2023 г., могат да станат свидетели на спад на продажбите с 1 млрд. долара през тази година поради "бързо разширяващи се" списъци със санкции и репресии, насочени към артикули с потенциална военна употреба, посочи пред агенцията Кутлу Каравелиоглу, председател на Асоциацията на износителите на машини, имаща 22 000 членове.

Това би представлявало една трета от миналогодишните продажби в Русия, посочи той, добавяйки, че износът за Русия на машинни инструменти, помпи и електрически двигатели е отбелязал някой от най-големите спадове досега.

"Не изглежда възможно нито един сериозен корпоративен производител на машини да поддържа предишния си интерес към Русия в лицето на нарастващия натиск върху банковата система и веригите на доставки", каза още той.

Спад на турския износ за Русия от пика, достигнат след руската инвазия в Украйна


Това са лоши новини за турските компании и за опита на правителството да намали дефицита по текущата сметка. Но това също така показва, че санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия са все по-ефективни, дори в чужди юрисдикции като Турция, членка на НАТО, която се опита да поддържа икономически връзки с Москва въпреки войната в Украйна.

Предварителните данни, публикувани в четвъртък от Министерството на търговията на Турция, сочат, че износът за Русия е спаднал с цели 33,7% през първото тримесечие спрямо година по-рано.

Търговията между Турция и Русия се повиши след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Това предизвика критики и по-късно санкции от САЩ и ЕС, тъй като те се опитаха да спрат потоците от продукти като индустриални машини и резервни части, които, според тях, биха могли да помогнат на руската армия.

ЕС смята, че Турция, Обединените арабски емирства и Китай са сред страните, които заобикалят ограниченията на блока върху търговията на санкционирани технологии с Русия, съобщи по-рано агенция Блумбърг.

Тазгодишният спад на износа за Русия идва, докато Анкара се опитва да засили отношенията си с Вашингтон, включително със засилен контрол върху свързаните с Русия банкови трансакции, включващи Турция. Китай също увеличи надлежната проверка на връзките на банкови клиенти с Русия след заплахата на САЩ през минали декември за вторични санкции.

Компаниите по света трябва да се борят с огромен брой руски санкции. Към февруари тази година САЩ и техните съюзници бяха обявили почти 18 000 санкции спрямо около едва 2600 преди инвазията, според компанията Castellum.AI, цитиран от Блумбърг.

"Виждаме непрекъснато нарастващ контрол от страна на регулаторите, особено около металургичния и минния, строителния, космическия и производствения сектор на Русия", отбеляза Тан Албайрак, адвокат по санкциите и контрола върху износа в адвокатската кантора Reed Smith. Той подчерта компоненти като машинни части, чипове и платки.

"Повечето от тези артикули имат както цивилни, така и военни приложения. Могат да се използват както в пералня, така и в боен танк", посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна