Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските работодатели и синдикати с принципно съгласие за прекратяване на стачките на летищата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работодателите на служителите по сигурността на летищата в Германия и профсъюзът Verdi постигнаха принципно съгласие за споразумение за повишаване на заплащането, след като привлякоха независими посредници, за да прекъснат дългогодишния си спор, посочиха в понеделник и от двете преговорни страни, предаде Ройтерс.

Отговорните комисии в асоциацията на работодателите BDLS и синдиката имат време до обяд във вторник да приемат или отхвърлят препоръката на арбитража, като дотогава Verdi трябва да се въздържа от призиви за стачки.

Според изявление на BDLS (Bundesverband der Luft Sicherheitsunternehmen - Федерална асоциация на компаниите за въздушна сигурност) препоръката предвижда увеличение на заплатите между 13,1% и 15,1% в рамките на 15 месеца за около 25 000 служители по сигурността на летищата в страната.

Най-голямата икономика в Европа беше засегната от поредица от разрушителни и скъпи спирания, засягащи въздушния и железопътния транспорт, тъй като работниците изискват по-високи заплати, за да се справят с въздействието на инфлацията.

Стачките доведоха до спиране на работата на 11 летища в цяла Германия през февруари и също така силно засегнаха въздушния трафик в началото и средата на март, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени