Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът отстъпва от петъчните 5-месечни ценови върхове

Петролът отстъпва от новите 5-месечни върхове, достигнати в петък, на фона на сигнали за известно отслабване на напрежението в Близки изток след информацията, че Израел изтегля част от войските си от Южна Газа вероятно в отговор на нарастващия международен натиск.

В същото време Израел и "Хамас" подновиха недиректните мирни преговори в Египет, но на този етап сякаш не се потвърждават първоначалните информации за постигнат прогрес.

Новината доведе до първоначално рязко поевтиняване на петрола с над 2,5% при старта на търговията в понеделник, като фючърсите на петрол Брент паднаха за кратко към 89 долара за барел, след като в петък поскъпнаха до нов многомесечен връх от 91,95 долара - точно под важния бивш пик около 92,05 долара за барел, достигнат на 19-и октомври 2023 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се понижиха за кратко 84,74 долара за барел, отстъпвайки от петъчния връх около 87,63 долара - най-високо ценово ниво от 20-ти октомври 2023 г.

Първоначалното рязко поевтиняване на петрола обаче беше парира с течения на търговията в понеделник, като към 15.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се търгуват около 90,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - към 86,25 долара, понижавайки се в рамките на деня с доста по-скромните 0,70-0,80%.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Спадът на петролните цени се ограничи, след като от Израел посочиха, че изтеглянето на силите от Южна Газа е с цел те да се възстановят и да се подготвят за бъдещи операции, включително за евентуална офанзива срещу град Рафах. Иран пък може да се подготвя за отговор на предполагаема израелска атака срещу консулството му в Сирия.

Междувременно, най-големият износител на суров петрол - Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени за всички видове суров петрол за Азия през май с оглед на затегнато предлагане в световен план. В Мексико пък пожар засегна офшорна нефтена платформа, управлявана от националната петролна компания на страната Pemex.

По-силните от очакваното данни за пазара на труда в САЩ през март, публикувани в петък, подкрепиха перспективите за търсенето на горива в най-големия потребител на петрол в света, като в същото време инвеститорите очакват с нетърпение последните данни за инфлацията в САЩ и как те биха рефлектирали върху очакванията за предстоящо първо намаляване на лихвите от Федералния резерв към средата на годината.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени