Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През март светът отбеляза десети пореден месец на рекордно високи температури

Март беше 10-ият пореден месец на Земята с рекордни горещини, като населението в голяма част от северното и южното полукълбо преживяха температури, надхвърлящи климатичните цели.

Службата за изменение на климата "Коперник" на Европейския съюз (C3S) обяви във вторник, че рекордните мартенски температури в световен мащаб са били с 1,68 градуса по Целзий (°C) по-високи от историческите средни стойности, съобщава Ройтерс и Блумбърг.

Всеки от последните 10 месеца е класиран като най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години, съобщи C3S в месечния си бюлетин.

Температурите през последните 12 месеца (от л2023 г. до март 2024 г.) бяха с 1,58 °C над прединдустриалните температури за периода 1850-1900 г., надхвърляйки границата от 1,5 °C в Парижкото споразумение, за която политици и учени предупреждават, че може да застраши живота на планетата.

"Март 2024 г. продължава последователността от чупенето на климатичните рекорди както за температурата на въздуха, така и за температурите на повърхността на океана. Това е дългосрочната тенденция с изключителни рекорди, която ни тревожи много", каза заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис.

"Средната глобална температура е най-високата в историята. Спирането на по-нататъшното затопляне изисква бързо намаляване на емисиите на парникови газове. Виждането на подобни записи – месец след месец – наистина ни показва, че нашият климат се променя, променя се бързо", добави тя.

Програмата 'Коперник", която е най-големият доставчик на климатични данни в света, използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят за своите месечни и сезонни прогнози, отбелязват Ройтерс и Блумбърг.

Наборът от данни на C3S датира от 1940 г., които учените са проверили с други данни, за да потвърдят, че миналият месец е бил най-горещият март от прединдустриалния период.

2023 година вече беше обявена за най-горещата на нашата планета, имайки предвид глобалните рекорди, датиращи от 1850 година.

Екстремното време и изключителните температури причиниха хаос тази година.

Сушата, предизвикана от изменението на климата в района на тропическите гори на Амазонка, отприщи рекорден брой горски пожари във Венецуела от януари до март, докато сушата в Южна Африка унищожи реколтата и остави милиони хора гладни.

Морските учени пък предупредиха миналия месец за масово избелване на корали, което вероятно ще се разиграе в южното полукълбо, предизвикано от затоплящите се води, и може да бъде най-лошото в историята на планетата. Когато водата е твърде топла, коралите изхвърлят водораслите, живеещи в техните тъкани, което кара коралите да станат напълно бели. Това се нарича "избелване на корали".

Основната причина за изключителното затопляне са емисиите на парникови газове, причинени от човека, каза C3S. Други фактори, повишаващи температурите, включват климатичния феномен "Ел Ниньо", при който се затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан.

Ел Ниньо достигна своя връх през декември-януари и сега отслабва, което може да помогне за прекъсване на горещата серия към края на годината. Но въпреки намаляването на Ел Ниньо през март, средната температура на морската повърхност в света достигна рекордно високо ниво за всеки месец, а температурите на морския въздух останаха необичайно високи, се посочва в доклада на C3S.

"Основният двигател на затоплянето са емисиите от изкопаеми горива", каза Фридерике Ото, учен по климата в Института "Грантъм" на "Империал колидж" в Лондон. Неуспехът да се намалят тези емисии ще продължи да стимулира затоплянето на планетата, което ще доведе до по-интензивни суши, пожари, горещини и обилни валежи, предупреди той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна