Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джентилони: ЕС се нуждае от собствена хазна, за да емитира общи еврооблигации

Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони каза, че ЕС  трябва да създаде собствена централна хазна, която да може да финансира общите блага чрез емитирането на еврооблигации, съобщава Блумбърг. Това предложение идва в момент, когато съюзът е изправен пред огромни искания за разходи за укрепване на своя отбранителен сектор.

"Нямам никакво съмнение, че ЕС ще има огромна полза от постоянен сигурен актив, съизмерим с размера на неговата икономика. Също толкова съм убеден, че нашата крайна цел трябва да бъде създаването на централен фискален капацитет за целия ЕС", каза Джентилони на конференция в Брюксел.

Агресията на Русия срещу Украйна и възможността за второ президентство на Доналд Тръмп в САЩ подхраниха дискусии в Европа за това как да се увеличат разходите за отбрана и сигурност. Миналия месец лидерите на ЕС за първи път в официална обстановка обсъдиха възможността за емитирането на съвместни облигации за финансиране на разходите за отбрана, потенциално трансформиращо събитие, което би предвещало масивна консолидация на блока, напомня агенцията.

Джентилони отбеляза, че институции, включително Международният валутен фонд (МВФ), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската централна банка (ЕЦБ), са подкрепяли подобни идеи в миналото. Европейската комисия, която е изпълнителния орган на ЕС, отказа да включи тези предложения, предвид трудността на дебата, когато Съюзът обсъждаше реформата на фискалните правила, посочи още Джентилони.

"Но сега е моментът да започнем тази дискусия", каза той.

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон призова блока да обмисли изразходването на 100 милиарда евро, тъй като ЕС се стреми да увеличи производството на всичко - от боеприпаси до системи за противовъздушна отбрана.

Дискусията за общи еврооблигации за финансиране на отбраната обаче е изправена пред трудна битка. По време на среща на върха миналия месец нидерландският премиер Марк Рюте каза, че съвместен дълг за отбрана е червена линия, съобщи по-рано Блумбъррг.

"Това ще доведе до "Момента на Хамилтън"", каза Рюте пред репортери относно идеята за съвместни облигации в областта на отбраната, като се позовава на окончателна стъпка, довела до създаването на американското федерално правителство. "Това би било много фундаментална стъпка, която не подкрепям. Аз съм за колектив от суверенни държави, а не за федерация", добави тогава Рюте.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна