Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва предпазливо към двуседмични върхове над 28 евро/MWh

Снимка: Ройтерс

Газът в Европа се търгува в най-високи ценови нива от две седмици насам с оглед на индикации, че корабите с втечнен газ изглежда започват да предпочитат други пазари.

Фючърсите на природния газ с доставка през май на нидерландския газов хъб TTF поскъпват през обедната европейска търговия във вторник към 28,20 евро за мегаватчас на фона на повишения и при други значими енергийните стоки, като петролът сорт Брент се търгува на нива около 90,50 долара за барел, а въглищата с доставка на пристанището в Ротердам поскъпват предпазливо от петък насам.

Поскъпването на природния газ през последните четири поредни сесии на търговия към най-високи ценови нива от 25-и мат насам е в резултат на удължаване на прекъсването на доставки от Норвегия и прогнозираното малко по-студено време. Номинациите за доставка на газ като цяло са намалели, което се дължи на прекъсвания в Норвегия. Планираното спиране на газ в размер на 14,8 млн. куб. метра на ден заради поддръжка на терминал Сейнт Фъргюс във Великобритания беше пренасрочено от оператора на норвежкия газова система Gassco да приключи на 10 април вместо на 9 април.

Освен това метеоролозите прогнозират в краткосрочен план известно захлаждане, което започва от вторник със значително понижение на температурата в Централна Европа, придружено от ветрове по захлаждане до сряда включително.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Въпреки метеорологичната прогноза за известно краткосрочно захлаждане европейските газови хранилища са запълнени на 60,19% към 7-и април, според последните данни на GIA, като това представлява увеличение от най-ниските им нива от 58,3% в края на зимния отоплителен сезон на 31 март.

По този начин Европа излезе от до голяма степен меката зима с рекордно високи запаси, което облекчава опасенията за доставките през следващите месеци. Все пак тя зависи от глобалните енергийни потоци след загубата на по-голямата част от руския тръбопроводен газ, което означава, че трябва да се конкурира с Азия и други региони за втечнен природен газ (LNG). Товарите от най-големия доставчик - САЩ обикновено отиват там, където търсенето е най-голямо.

"Европа приключи зимата с изключително високи нива на съхранение на синьото гориво. Ако не се случи нищо изключително, това лято ще се справим добре", отбеляза Марко Залфранк, ръководител на търговията в континентална Европа в швейцарската комунална компания и търговец Axpo Solutions AG. "Но също така е вярно, че виждаме повече LNG товари да се отклоняват към Азия, Бразилия и Египет. В момента обаче количеството пренасочен LNG от Европа не е голямо", каза той в интервю за Блумбърг.

Доставките от терминалите за внос на втечнен природен газ в Северозападна Европа до мрежите до голяма степен са под средните петгодишни нива за периода от март насам, показват данните от мрежата, събрани от Блумбърг.

Силното производство на вятърна енергия също помага да се поддържат цените под контрол. В Обединеното кралство вятърът е достигнал около половината от производството на електроенергия във вторник, показват данни от мрежата.

Всичко това предполага, че текущото поскъпване на природния газ в Европа изглежда ограничено между ценовите върхове към 28,70/29,75 евро за мегаватчас (бивши върхове от началото и втората половина на месец март) и дъната около 24,25/25,20 евро/MWh от средата на март и началото на април.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна