Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от световната премиера на балета “Калиопа“

Снимка: Мартенски музикални дни


Подготовката за спектакъла на балета "Калиопа", който беше представен на 63-я международен фестивал “Мартенски музикални дни“, започна още миналата година, когато при откриването на 62-то издание на фестивала прозвуча музиката – написана и дирижирана от маестро Емил Табаков.

Творбата е посветена на родния за Табаков град Русе и разказва легендата за любовта между управителя на Дунавския вилает Митхад паша и съпругата на пруския консул Катерина, наричана от местните хора Калиопа.

Още миналата година се заговори, че великолепната българска хореографка Силвия Томова вероятно ще постави балета, но с тази задача се оказа ангажиран колегата й Константин Уралски. Либретото е на някогашния балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев, художник-сценограф е русенската художничка Елица Георгиева, а автор на изключително атрактивните костюми е русенският творец в областта на сценичния костюм и модния дизайн Първолета Чавдарова-Летиция.

Чуйте в звуковия файл какво споделиха хора от публиката и директора на Русенската опера Пламен Бейков, който погледна на спектакъла не като ангажирано лице, а от ракурса на салона.

На 2-и април публиката отново ще може да гледа балета "Калиопа" на сцената на Доходното здание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна