Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия конфискува активи на земеделската компания AgroTerra

Русия конфискува компании, принадлежащи на земеделската фирма AgroTerra, и ги постави под временно управление, включително някои, подкрепени от нидерландски инвестиционни фирми, показа указ, подписан от президента Владимир Путин късно в понеделник, съобщава Ройтерс.

Този ход следва подобни конфискации на активи, включващи западни фирми, в т.ч. Carlsberg, Fortum и Uniper като отговори на стъпките, предприети срещу руски компании в чужбина.

Указът от понеделник изброява активите на AgroTerra, поставени под временно управление на "Росимущество" (Rosimushchestvo) - руската федерална агенция за управление на собствеността.

"Към момента компанията все още не е получила допълнителни подробности относно постановлението за прехвърляне на дялове от уставния капитал на AgroTerra Group на временното управление на "Росимущество"", заявиха от AgroTerra.

Компанията посочи, че работи както обикновено и че основният й фокус е продължаващата сеитбена кампания.

AgroTerra беше един от 20-те най-големи собственици на земеделска земя в Русия към май 2023 г., обработваща площ от 265 000 хектара, според консултантската компания BEFL.

Указът изброява регистрираните в Нидерландия фирми AgroTerra Investments B.V. и AgroTerra Holdings B.V. като частни собственици на някои от активите.

AgroTerra е основана през 2008 г. и е производител и доставчик на култури за масови стоки и специални култури с добавена стойност за най-добрите преработватели на храни.

Базирана в САЩ фирма NCH, която посочва AgroTerra като един от своите агробизнеси, не отговори веднага на искане на Ройтерс за коментар.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна