Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай критикува американски коментари за АУКУС и Тайван

Снимка: Ройтерс

Китайската служба по въпросите на Тайван нарече опасни коментарите на заместник държавния секретар на САЩ Кърт Кембъл, който предположи, че проектът за подводници в рамките на АУКУС между Австралия, Великобритания и САЩ може да помогне за възпирането на всякакви китайски действия срещу Тайван, предаде Ройтерс.

"Неговите забележки са много опасни", заяви говорителят Чжу Фънлян в отговор на запитване по време на ежеседмичната пресконференция. "Създаването на т. нар. тристранно партньорство в областта на сигурността между САЩ, Великобритания и Австралия по същество цели да се провокира военна конфронтация в региона чрез военно сътрудничество в малки кръгове", добави той.

Кембъл, който миналата седмица направи рядко срещана връзка между Тайван и АУКУС, заяви пред базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Център за нова американска сигурност", че новите възможности на подводниците ще укрепят мира и стабилността, включително и в пролива, който разделя Китай и Тайван, припомня Ройтерс.

"Всеки опит да се използва съответното военно сътрудничество за намеса в тайванския въпрос означава намеса във вътрешните работи на Китай, нарушаване на принципа за единен Китай и застрашаване на мира и стабилността в Тайванския проток. Твърдо се противопоставяме на това", заяви Чжу.

САЩ, Великобритания и Австралия създадоха отбранителният пакт АУКУС през 2021 г. в рамките на усилията си да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай в Индо-тихоокеанския регион. Пекин нарече АУКУС опасен и предупреди, че той може да доведе до стимулирането на регионална надпревара във въоръжаването, посочва БТА.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени