Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Празникът" с Веско Велев

28
Веско Велев
Снимка: Ани Петрова

От днес в столичната галерия "Българи" може да видите прекрасната изложба "Празникът" на Веско Велев. В тази изложба творецът представя живопис, керамика и скулптура.

Ето какво написа за изложбата кураторът и Аксиния Джурова:

"Всеки път, когато съм с изкуството на художника, особено в естествената среда, в която той го създава – природата на Кърнаре и Дълбок дол, се замислям за съдбата на изтъкания от плът, сетива и дух човек, част от естествения кръговрат в природата както и на този „нов човек“ оформен днес чрез контролираната, семпла, изтъкана от рационалност, продукт на развитата в технологично отношение личност.

За Веско Велев подобна дилема не съществува. За него копнежът по природата и човешката близост е най-големият енергиен резервоар за творчески инвенции и пътя му през годините – последователността, с която той защитава този избор, се доказва с всяка негова изложба, както и с мащабната експозиция в Галерия „Българи“, в която показва живопис, керамика и пластика.

Възраждайки за нов живот забравените предмети от някогашния бит, Веско Велев търси и успява да се наложи със своя стил, в който се кръстосват времена и съдби, пресичат се митове и ритуали от двете изконни и съжителствали през вековете традиции – езическа и християнска. На фона, на нашия оголен и оглозган днес духовно свят изкуството му привлича с магията, която то носи и която преди време бях определила „в търсене на изгубеното време“.

Извадени от някогашната си битност, обработени чрез техниката на енкаустика и познати за християнина иконографски мотиви, тези предмети са превърнати в артефакти, натоварени и с нови медиаторски функции – на посредничество между времена и традиции. Чрез тази приподновена тяхна биографичност художникът отваря нови хоризонти за тълкувания, засягащи съкровени и интимни кътчета на човешката душевност свързани с потисканата жажда за тайнственост и мистицизъм, изчезнали някъде по пътя на модерното изкуство през XX и XXI век.

Пред „Празникът“ на християнските празници – Великден, напомнящ ни за пореден път за Христовата саможертва и неговото Възкресение за спасението на човеците, а в езичеството свързан с възраждането за нов живот на природата, подобна изложба внася в хаотичното ни ежедневие не само подготовка за празничност, тя ни провокира в спомена за човека във времето, когато е бил в хармония с природата и себе си, търсейки духовно извисяване.

Изложбата на Веско Велев в галерия "Българи" ни кара да се поспрем, огледаме и замислим за смисъла на човешкия живот преди да е станало твърде късно".


Веско Велев е роден на 18 март 1956 г. в с. Кърнаре, област Пловдив. През 1985 г. завършва Художествената академия в София, специалност "Живопис" в класа на професор Иван Кирков. Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол.

Изложбата може да видите до 11 май 2024 година в галерия "Българи".

Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна