Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на Reuters/Ipsos: Байдън води с 4 пункта пред Тръмп

Джо Байдън и Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън е увеличили незначително преднината си пред Доналд Тръмп преди президентските избори през ноември, докато републиканският кандидат се подготвя за началото на първия от четирите предстоящи наказателни процеса, установи ново проучване на Ройтерс/Ipsos.

Според петдневното допитване, приключило в понеделник, около 41% от регистрираните избиратели в САЩ казаха, че биха гласували за Джо Байдън, ако изборите се провеждат днес, в сравнение с 37%, които биха избрали бившия президент Тръмп. Тази преднина от 4 пункта е по-голяма от преднината с едва 1 пункт, която Байдън имаше в проучване на Reuters/Ipsos, проведено през март.

В същата анкета обаче, около 22% от регистрираните гласоподаватели казаха, че все още не са избрали своя кандидат, клонят към това да гласуват за трети кандидат или може изобщо да не дадат своя вот.

Проучване на Reuters/Ipsos през март установи, че 16% от респондентите биха избрали Робърт Кенеди-младши, който се кандидатира като независим. Проучването през април обаче не показа подкрепата на Кенеди сред регистрираните избиратели.

Байдън има по-малка преднина от едва 1 процентен пункт сред всички анкетирани, но преднината му сред регистрираните избиратели е значителна, тъй като хората, които вече са се регистрирали да гласуват, е по-вероятно да го направят през ноември. Само две трети от имащите право на глас се явиха на президентските избори през 2020 г., на които Байдън победи Тръмп, напомня Ройтерс.

Тръмп води сред анкетираните без висше образование, докато Байдън води сред тези, които имат такова.

Докато проучванията в цялата страна дават важни сигнали за американската подкрепа за политическите кандидати, само няколко конкурентни щати обикновено накланят баланса в Избирателната колегия на САЩ, която в крайна сметка решава кой ще спечели президентските избори, отбелязва Ройтерс.

Резултатите от последното предизборно проучване идват само дни, преди Доналд Тръмп да се яви в съдебна зала в Манхатън на 15 април за началото на първия от четирите висящи наказателни процеса.

Процесът в Манхатън включва обвинения, че Тръмп е прикрил плащане на актриса от филми за възрастни преди президентските избори през 2016 г. в замяна на мълчанието на актрисата относно предполагаем сексуален контакт, който е имала с него.

Анкетата на Reuters/Ipsos също така установи, че мнозинството от американците смятат обвиненията за сериозни. Тръмп се призна за невинен по обвиненията и отрича подобно нещо.

Другите съдебни процеси включват обвинения, че Тръмп се е опитал да не признае поражението си на президентските избори през 2020 г. или че е боравил неправилно с чувствителни документи след напускането на президентския пост през 2021 г.

Тръмп пледира за невинен по всички обвинения.

Негативите по отношение на Джо Байдън включват опасения относно възрастта му (81 години), както и силни критики от част от неговата Демократическа партия за подкрепата му за войната на Израел срещу бойците на "Хамас".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна