Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветните метали поскъпват след наложените от САЩ и Великобритания санкции спрямо Русия

Редица цветни метали поскъпнаха до многомесечни върхове на Лондонската борса за метали (LME) с оглед на наложените в петък от САЩ и Великобритания санкции, забраняващи борсовата търговия на произведени в Русия мед, алуминий и никел. Мярката ще засегне борсите в Лондон и Чикаго, но тя не се отнася до количествата от металите, с които те вече разполагат и които все още могат да бъдат търгувани.

Ограниченията за руски алуминий, никел и мед целят да ограничат способността на президента Владимир Путин да финансира военната си машина. Те са предназначени да спрат достъпа на руските производители до западните борси, като същевременно позволяват на доставките на метали да текат към производители в съюзнически държави, които зависят от тях.

Глобалните пазари на метали вече са преоформени след нахлуването на Москва в Украйна. Въпреки че резките движения на цените в понеделник сигнализират, че търговците се подготвят за по-нататъшни сътресения във веригите на доставки, санкциите едва ли ще попречат на Русия да може да продава своите метали.

Борсата LME играе ключова роля в определянето на глобалните цени, но по-голямата част от металите се купуват и продават между минно-добивни компании, търговци и производители, без изобщо да виждат вътрешността на борсовия склад. Руските производители вече продават нарастващи количества на Китай, тъй като много западни купувачи се отдръпнаха.

Ограниченията все още ще отекват на пазарите на метали поради ключовата роля, която играе LME, като цените на Лондонската борса за метали се използват като еталон в огромен брой договори по света.

Мерките също така изглежда ще затвърдят статута на Китай като купувач от последна инстанция за Москва, потенциално оставяйки руските доставки да се търгуват със задълбочаващи се отстъпки спрямо цените на LME.

В началото на днешната търговия тримесечните фючърси на алуминия, търгувани на LME, скочиха с близо 10% до 22-месечен връх от около 2700 долара за метричен тон - най-солиден дневен ръст от началото на търговията на тези контракти през далечната 1987 г. Последва обаче заличаване на голяма част от първоначалните печалби и през следобедната търговия фючърсите на алуминия поскъпват с малко над 2% към 2547 долара за метричен тон. Подобно се представиха и цените на никела, като неговите фючърси скочиха първоначално с 8,8%, преди обаче и техният ръст да се ограничи до под 2 на сто.

Графики на цветните метали алуминий, никел и мед


Първоначалният силен ценови ръст беше подхранван от притеснения, че санкциите ще намалят руските потоци на метали към западните пазари.

Русия е важен производител на метали, като формира 6% от световните доставки на никел, 5% от алуминий и 4% от мед. Новите ограничения забраняват новите руски доставки и на трите вида мета както на LME, където се определят глобалните референтни цени, така и на Чикагската стокова борса (CME). Досега металите не бяха обект на директни ограничения, които разтърсиха веригите на доставки от руския природен газ до суровия петрол и въглищата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени