Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо силно нарастване на продажбите на дребно в САЩ

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през март по-силно от очакваното за втори пореден месец, което е сигнал, че водещата световна икономика може да отбележи съществен ръст през първото тримесечие на годината благодарение на здравите потребителски разходи. Продажбите на дребно формират около една трета от разходите на домакинствата и са добър сигнал за силата на икономиката.

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха през март с 0,7% спрямо февруари, когато скочиха с 0,9% (възходяща ревизия от предишна оценка за нарастване с 0,6%), докато осреднените очаквания бяха за доста по-умерен растеж на търговията на дребно с 0,3%, показват последните данни на Департамента по търговия, публикувани в понеделник.

Спрямо март 2023 г. продажбите на дребно нараснаха с цели 4%, а общите продажбите през първите три месеца на 2024 г. се увеличиха с 2,1% спрямо същия период година по-рано.

Днешните по-добри данни следват солидния доклад за пазара на труда в САЩ през март и ускоряването на инфлация през третия месец на годината, като те могат да подсилят очакванията, че Федералният резерв ще отложи във времето първото понижение на основната американска лихва през настоящата година.

Въпреки по-високата инфлация и цените на заемите, потребителските разходи продължава да бележат добри повишения благодарение на устойчивия трудов пазар.

По-солиден ръст през март отбелязаха продажбите в бензиностанциите (с 2,1%), на търговците на дребно в магазините (с 2,1%) и на строителни материали и градинско оборудване (с 0,7%).

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно скочиха през март с 1,1% след растеж с 0,5% през февруари и пазарни очаквания за доста по-скромно повишение с 0,5 на сто.

Продажбите на дребно, изключвайки тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, също скочиха през март с 1,1% спрямо февруари, когато нараснаха с 0,3% (възходяща ревизия от 0,0%) и очаквания за доста по-умерено повишение с 0,4 на сто.

Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните данни са предпоставка за по-солидно от прогнозите начало на годината за американската икономика. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна