Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиваксърска организация в САЩ увеличила десеторно приходите си

Снимка: Pixabay

Антиваксърска организация, основана от независимия кандидат за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши, е получила дарения от милиони долари по време на коронавирусната пандемия, показва данъчна справка, предаде АФП.

По този начин, посочват експерти, организацията Защита на детското здраве увеличава хазната си, разпространявайки "опасна за здравето дезинформация".

ЗДЗ, която неколкократно популяризирала неистини за ваксините, е набрала около 46 млн. долара между 2020 и 2022 г. – около 10 пъти повече от приходите ѝ за трите години преди пандемията.

ЗДЗ и други четири неправителствени организации общо са събрали над 100 млн. долара през този период, показват публична данъчна справка, направена от разследващия сайт "ПроПублика".

Организациите изглежда са извлекли изгода от дезинформация за Covid-19, която според експерти е подронила доверието във всички видове ваксини и е подложила на опасност общественото здраве.

Паричният поток е помогнал на организациите да задълбочат политическото си влияние – да увеличат способността си да финансират законодателни инициативи и за правна защита на разпространители на дезинформация.

Голяма част от информацията за донорите е запазена в тайна. ЗДЗ не е отговаряла на запитване на АФП за коментар.

Но тенденцията илюстрира "колко печеливши са се оказали антиваксърската и Covd-19 дезинформация", посочва Дейвид Горски, професор от Медицинското училище в Университета "Уейн".

"Едно е тези организации просто да продават шарлатании, но друго е те да станат политически влиятелни", отбелязва той в блога си.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени